Hem Vinvärlden Ny laddning av de exklusiva Vermouth och Barolo Chinato från Pio Cesare

Ny laddning av de exklusiva Vermouth och Barolo Chinato från Pio Cesare

av Livets Goda

För snart tre år sedan gjorde Livets Goda ett exklusivt samarbete med Piemonte-producenten Pio Cesare och importören The W&S Collective, för Livets Godas Vinklubbsmedlemmar; en underbar låda med två historiska rariteter från detta anrika vinhus: Vermouth och Barolo Chinato. De lådorna som hittills kommit till Sverige har tagit slut omgående slut och många har fått ställa sig på reservlista.

Nyligen landade pånytt en liten allokering om 39 lådor på importörens lager, vilka vi nu i veckans Dryckestips kan tipsa er exklusivt om. Först till kvarn…

Sedan början av Pio Cesares historia har firman producerat limiterade upplagor Barolo Chinato och Vermouth efter ett familjerecept som överförts till den nya generationen. 1951 bestämde man sig dock för att stoppa produktionen på grund av minskad efterfrågan från kunderna som i allt högre grad fokuserade på likör- och Vermouth viner med icke-traditionella smaker. Under de senare åren har dock hängivna vinälskare börjat leta efter aromatiska vinbaserade aperitifer med traditionell karaktär, stark personlighet och stor ursprungskänsla.

Så 2016 beslutade den femte generationen Pio Cesare att som en hyllning till vinhusets obestridlige och vinpassionerade headmaster Pio Boffas mor och far, återigen producera mycket små mängder Vermouth och Barolo Chinato, med de historiska etiketterna och det antika familjereceptet som så länge legat inlåst och övervakat.

Chefredaktör Anders Enquist om dessa historiska viner

Vermouth Di Torino Pio Cesare 16%

What comes around goes around, ja, detta klassiska uttryck stämmer väl in på denna tidlösa vermouth. Det känns som det bara var en fråga om tajming innan den återigen med sin eleganta, rena, vackra och smakfulla örtrikedom återigen skulle bli åtråvärd. Det här är på riktigt och alla de 26 olika örterna är oerhört välfusionerade och det kliver in en fylligt stram bittersweet kärlek i gom med utsökt precision. Servera kall med en skiva citronskal och du hamnar i om inte himlen, i ett väldigt tillfredsställande tillstånd. När? Ja, efter eller före måltid, eller bara allena.

Här har vi i familjereceptet en blandning av 26 aromatiska örter, bland annat då malört, marjoramblad, gentianrötter och apelsinskal, som macereras i nära 40 dagar i en liten blend av olika Pio Cesare vita viner och alkohol. Sedan tillsätts det aromatiska extraktet i rätt mängd av husets chardonnay och moscato, lite socker och alkohol. Detta får sedan ligga och dra sig i ståltankar under 4 månader. Innan buteljering tillsätts bränt socker för både färg, doft och smak.

Barolo Chinato Pio Cesare 16%

Det här är ett vin i tydlig men aningen mer vinös vermouthstil. Peo Cesare gör detta då som nämnts efter sitt historiska ursprungsrecept, här med 20 olika örter inblandade. Precist och ett stort lagspel mellan örternas egenskaper. Kanel och kardemumma skapar en viss juligt vinös känsla, men strukturen är samtidigt fylligt stram och fräsch där sötma och beska tar varandra i hamn och vandrar in i skymningen. När? Ja, efter middagen eller bara som social trivsel, kall och gärna med en skiva apelsinskal. Elegant och sobert rikt!

Pio Cesare tar här småbark från China Calissaja och Succirubra som macereras i 21 dagar i en liten mängd av husets klassiska Barolo. Därefter lägger man till en blandning av aromatiska örter som utgör familjereceptet. Efter några veckors lagring tillsätts ytterligare en mängd av husets klassiska Barolo, lite socker och alkohol. Denna slutblend får sedan en lagring på minst fyra månader i små rostfria tankar. Efter ytterligare två månaders vila i flaskan är Barolo Chinato redo att möta omvärlden. 

Pio Cesare Vermouth
Nr 7326909 (2×750 ml) 16%, 898 kr
Italien

OBS endast 39 lådor tillgängligt, först till kvarn

Lådan finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING