Hem NyheterVinnyhet Ny producent till Altia- Xavier Vignon

Ny producent till Altia- Xavier Vignon

av Livets Goda

Vi är mycket glada att vi har fått förtroendet att representera Xavier Vignons viner på den svenska marknaden, säger Nina Fajerson, Marketing Director på Altia Partner Wines. -Xavier Vins är en mycket dynamisk producent som är specialiserad på södra Rhônedalen, och är mest kända för sina viner från Chateauneuf du Pape. Altia kommer aktivt arbeta med att utveckla närvaron på den svenska marknaden och intresserade konsumenter kan se fram emot många attraktiva lanseringar, fortsätter Nina.

Xavier – vinernas dirigent
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska ha en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument får man fram en vacker symfoni. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt.

Kunnig vinmakare med bred kunskap och lång erfarenhet
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet Xavier Vins som idag producerar kring en miljon flaskor per år.

Framgång över en natt
Vinerna med hans egen signatur såg dagens ljus 1999 då han började göra egna Rhôneblandningar i garaget. Han hade anlänt till Rhônedalen tre år tidigare och fick då flera uppdrag som konsulterande vinmakare. Xaviers renommé och erfarenhet ökade stadigt och antal producenter som tog hans tjänster i bruk ökade markant. Till en början såldes hans egna garageviner endast till vänner och bekanta men plötsligt blev Xavier nedringd av människor som ville köpa. Det visade sig att en god vän utan hans vetskap sänt in viner till den franska vinguiden Hachette. Ett vin fick den högsta utmärkelsen, Coup de Cœur, och resten fick tre stjärnor av tre möjliga. Resten är historia.

Gamla stockar och strikt selektion
Man köper och använder endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detsamma gäller deras egna vingårdar som ståtar med många gamla knotiga vinstockar. Detta ger en mycket bra intensitet, koncentration och smaklängd till vinerna. Man är även mycket strikt generellt vad det gäller urval och kvalitetskrav. Om en skörd inte uppfyller de höga kraven så lanserar man helt enkelt inte något vin det året. Så skedde med flera av egendomens viner under bland annat 2013 och 2014.

Hållbara metoder med respekt för naturen
Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade. Inom en femårsperiod är målet att alla viner ska vara odlade och tillverkade enligt ekologiska principer. Xavier Vins har två ordinarie listningar på Systembolaget där Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes är ekologiskt och Xavier Châteauneuf-du-Pape är ekologiskt certifierad från nästa årgång som är 2017.

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2018
Ursprung: Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône
Artikelnr: 2151
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Pris: 109 kr

Xavier Châteauneuf-du-Pape 2016
Ursprung: Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône
Artikelnr: 6267
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Pris: 269 kr

RELATERAD LÄSNING