En gång i tiden styrde klanen MacDonald över Islay och stora delar av de västra högländerna. De bar titeln The Lord of the Isles och Gud hjälpe den som kom i deras onåd. Klanen hade under flera århundraden sitt högsäte på Finlaggan Castle vid Loch Finlaggan på Islay. Av borgen finns bara ruiner kvar, men platsen har stor historisk betydelse och har fått namnge maltwhiskyn Finlaggan.
Det var lorderna som hade rätten att utkräva skatt och driva in den, vilket de gjorde med stor tydlighet, men de såg också till att Islay och öarna i det längsta lämnades orörda när det gällde skattepålagor på whiskytillverkningen. Detta brukar anges som en förklaring till att kornet på öarna kunde torvtorkas hårdare och längre eftersom rökpelaren från kölnorna inte skvallrade för lystna skattefogdar om var tillverkning pågick.
När Vintage Malt Whisky Company startades i början av 1990-talet blev Finlaggan det varumärke man använde för sin Mystery Malt, det vill säga för den whisky man buteljerade utan namngivet ursprungsdestilleri. Skälet till hemlighetsmakeriet är att destilleriet bakom whiskyn inte vill att den ska konkurrera med det egna varumärket, vilket det nu är? Diskussionens vågor har gått heta genom åren, men hemligheten är lika väl bevarad som telefonnumret till Bob Dylan.
Finlaggan Finlaggan har varit ett aktat varumärke på flera marknader ända sedan lanseringen, dock har whiskyn inte sålts i Sverige, förrän nu. Finlaggan Batch Strength kommer upp på hyllorna i samtliga Systembolag den 1 september.
Chefredaktör Enquist om Finlaggan Batch Stength – Islay Single Malt, 50%
Islay / Skottland / Finlaggan / 700 / 518 / 388 kr / 89p
Denna whisky buteljeras utan uppgifter om ursprungs-destilleri och är framtagen exklusivt för oss i Sverige av Symposions Thomas Kuuttanen och Andrew Crook från The Vintage Malt Whisky Co.
Det är en till största delen femårig first fill bourbonfatslagrad örtdrivet och peaty Islay med personlig prägel. Relativt återhållsam sötma tillsammans med en bra kryddrikedom i den citrus- och ja, faktiskt körsbärs- och äppelmogna fruktigheten, ger en lierat stram hållning. Den maritima sältan finns där och i avslut vissa tobaksmoln.