Hem NyheterNyhet WB Ny rom från Mount Gay

Ny rom från Mount Gay

av Christoffer Enquist

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för romtillverkningen på Mount Gilboa.

Nya exklusiva tappningar – Mount Gay Pot Still & Mount Gay Master Select 2019

Mount Gay Pot Still Rum har efter destilleringen lagrats under tio år i det tropiska klimatet på Barbados. Tropiklagring innebär en hög avdunstning, men också ett stort smakutbyte mellan ek och omgivning.
Mount Gay Pot Still Rum är en hyllning till det ålderdomliga och traditionella sättet att tillverka rom i kopparpannor. Potstilldestillering är en otymplig metod. Pannorna måste rengöras efter varje körning och utfallet är betydligt mindre. Dock ger potstilldestillering, precis som för singelmalten, en rikare smakbild.
På Systembolaget: Nr 80261, 1899 kr

Master Select 2019 representerar det bästa som Mount Gay har i sina lager. Faten som romen har vilat på under alla år är kolade och hårt rostade bourbonfat. I receptet ingår upp till 30 år gammal utvald rom.
På Systembolaget: Nr 84990, 2129 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING