Hem Whisky & Bourbon Ny rom i Plantations “Under The Sea Collection” – 94p

Ny rom i Plantations “Under The Sea Collection” – 94p

av Anders Enquist

Dags för en ny rom i Plantations “Under The Sea Collection”, och denna gång en sådan från Guyana, som gränsar mot Brasilien och Venezuela. Rommen kommer från Demerara Distillers Limited, som även ligger bakom rommen El Dorado, och är en vintage 2007.

Vintage 2007 är buteljerad vid 51 % och Plantations Alexander Gabriel har valt ut 21 fat som destillerats på tre olika sätt, då bland annat med de två sista kvarvarande wooden potstills i världen som nu är i drift hos Demerara Distillers. Vi har en lagring i 13 år i före detta bourbonfat och sedan har den i sedvanlig Plantation ordning skeppats över till Frankrike för ytterligare två års lagring.

Plantation Vintage Guyana 2007 Under the Sea Collection 51%

Guyana / Maison Ferrand / 700 / 58282 / 899 kr / 94
Jag kallar det för den ofrånkomliga och njutbara ”Plantations arraken”, och den finns här naturligtvis. I övrig en rom i ljus stil med fina socker och vaniljtoner i sötman. En maritim sälta med lakrits i nyanserna förstärker gomnjutningen och med ett duktigt, tilltalande och oblygt kryddigt grepp från faten, som även ger en cederdragen tobak i vindarna, biter sig upplevelsen fast länge i skymningen. Det råder en godartad energi här.

RELATERAD LÄSNING