Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Ny studie visar att 7 av 10 svenskar vill äta mer sjömat i framtiden

Ny studie visar att 7 av 10 svenskar vill äta mer sjömat i framtiden

av Livets Goda

I en stor internationell studie från Norges Sjømatråd uppger 70 procent av svenskarna att de vill äta mer sjömat i framtiden. Samtidigt visar studien att hela 66 procent av svenskarna enbart äter sjömat en gång i veckan eller mer sällan, långtifrån svenska Livsmedelsverkets rekommendationer om att vi ska äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.

Studien, Seafood Consumer Index, en årlig undersökning utförd av Kantar TNS på uppdrag av Norges Sjømatråd, är världens största undersökning om hur vi konsumerar sjömat och omfattar mer än 25 000 respondenter från 25 marknader.

– Det har kommit en lång rad studier de senaste åren som visar att få i Sverige äter sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer. Det positiva i årets Seafood Consumer Index är att en så stor majoritet av svenskarna vill ändra på detta och äta mer sjömat i framtiden, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

Det finns ett tydligt samband mellan ålder och sjömatskonsumtion. Rapporten Sjömat i Sverige 2019 visar att hushållskonsumtionen bland åldersgruppen 18–34 år är en lite dryg tredjedel jämfört med åldersgruppen 65-plus.

När det kommer till ambitionen att äta mer sjömat är däremot skillnaderna mindre. I Seafood Consumer Index uppgav 66 procent i ålderskategorin 20–34 att de vill äta mer sjömat i framtiden, motsvarande siffra i kategorin 35–49 år var 71 procent medan 70 procent i kategorin 50–65 år svarade på samma sätt.

– Sveriges unga vuxna, som är sämst i klassen när det kommer till sjömatskonsumtion, har en ambition att äta mer fisk och skaldjur. Det är goda nyheter! Både för både deras hälsa och vårt gemensamma klimat. Förhoppningsvis upptäcker de hur varierad en sjömatskost kan vara, och hur enkelt det faktiskt är att laga fisk- och skaldjursrätter hemma, säger Sigmund Bjørgo.

RELATERAD LÄSNING