Hem Nyheter Ny studie visar att snus har minimal påverkan på kroppen

Ny studie visar att snus har minimal påverkan på kroppen

av Livets Goda

Ny studie från Linköpings universitet visar att nikotin i snus inte påverkar kroppen särskilt mycket alls. Professor Fredrik Nyström som genomfört studien liknar snusets påverkan på kroppen med kaffe.

Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin, särskilt endokrinologi vid Linköpings universitet, publicerade nu i maj sin senaste studie om vilka kortsiktiga effekter rött vin och blött snus har på ämnesomsättning och hormoner när man äter en måltid. Studien visar bland annat att rödvin med alkohol har en blodsockersänkande effekt vilket är i linje med tidigare observationsstudier som kopplar regelbundet intag av måttliga mängder alkohol med lägre risk för diabetes.

Studien visar även att alkohol ökar metabolismen, medan snus med nikotin inte gör det. Däremot steg blodtrycket något av nikotinet och man såg att kroppens kortisol steg kortsiktigt, två förändringar man kan anta hänger ihop och som passar med en uppiggande effekt av nikotin.

– Det är slående att snuset inte alls har så stor effekt på kroppens hormoner som många tror eller vill påstå. Min studie visar att det händer väldigt lite med kroppen, det blev ingen insulin eller blodsockerstegring och de aptitreglerande hormonerna ändrades inte heller. Vilket antyder att det inte är så farligt med nikotin. Om ett ämne inte ens höjer metabolismen, när den mäts brett såsom vi gjorde med analys av koldioxidproduktion och syreupptag, talar det starkt emot några stora generella stressande effekter på kroppen, säger Fredrik Nyström.

Förvånad över att ämnesisättningen inte ökar av nikotin
Fredrik Nyström trodde själv innan studien att nikotinet skulle påverka ämnesomsättningen eftersom många upplever att man blir pigg, eller får en kick av nikotin.

– Trots att ämnesomsättningen inte ökar av nikotin kan kroppens ökade kortisol vara lite stressande för kroppen, vilket gör att man blir piggare och mer uppmärksam. Det stämmer med upplevelsen många har, och kan liknas vid den man får av koffein. Jag blev faktiskt väldigt förvånad eftersom min studie visar att nikotin inte är en så särskilt stark drog, för mig blir det lätt att jämföra det med kaffe, säger Fredrik Nyström. Det höjer också kortisol och blodtryck lite grann, på kort sikt.

Studien ger fog för att lämna snusarna ifred
Fredrik har även tidigare gjort flera studier på livsstilsfaktorer inom populärvetenskapen och släppte för sex månader sedan boken Radikalt lagom. Anledningen att fokuset för denna studie blev snus är för att det saknas forskning inom ämnet.

– Det är egentligen framför allt bara svenskar och norrmän som snusar eftersom regleringen ser ut som den gör. Det gör att det saknas forskning som visar på snusets effekt, man har tidigare bara utgått från att det är farligt för kroppen. Nu tycker jag att studien ger fog för att vi kan lämna snusarna mer ifred. Jag brukar uppmuntra mina patienter som gått över från rökning till snusning att det är en stor hälsovinst, det är rökningen som är farlig, inte nikotinet.

RELATERAD LÄSNING