Ny studie visar: Hälften av svenskarna lagar mat hemma varje dag Kvinnor lagar mat oftare - män tycker att det är roligare

Livets Goda 13 Sep, 2018
Mat och Restaurang Hälften av svenskarna lagar dagligen mat hemma enligt en ny undersökning av vitvarutillverkaren Whirlpool. Studien visar även att svenska kvinnor oftare lagar mat än männen men att män tycker att matlagning är roligare och struntar i att använda recept i större utsträckning.

Av de tillfrågade svenskarna lagar 57 % av kvinnorna och 42 % av männen mat dagligen.

Enligt undersökningen som bygger på intervjuer med tusentals slumpmässigt utvalda Nordbor (1021 svenskar) lagar totalt 49 % av svenskarna, 40 % av finländarna, 48 % av danskarna och hela 60 % av norrmännen mat hemma varje dag. I alla de undersökta länderna lagar ungefär en tredjedel av befolkningen mat 2–4 gånger per vecka. Resten lagar mat mera sällan eller inte alls. Ungefär hälften av befolkningen i Norden säger att de gillar matlagning.

”Enligt våra undersökningar tycker konsumenter att matlagning är ett roligt och kreativt tidsfördriv. De ser det inte bara som ett sätt att förmedla sitt kunnande och sina värderingar, utan också kärlek och omsorg mot familj och vänner. De upplever matlagning som ett sätt att främja det sociala livet”, säger Hanna Jormanainen, Brand, Digital & Go to market Manager för Norden på Whirlpool.

”Å andra sidan tycker många att matlagningen kan vara en stressig och tidskrävande aktivitet – i synnerhet på vardagskvällar, vilket gör att man ibland undviker att laga mat under veckan. Detta drar ner den totala tiden som används till matlagning varje vecka. Vi vill uppmuntra konsumenterna att laga mat varje dag, och det är därför vi släpper innovativa produkter som inte bara förenklar tillagningsprocessen, utan också gör den snabbare”, säger Jormanainen.

Matlagning är vanligast bland de äldre tillfrågade: bara en tredjedel (34 %) av svenskarna i åldern 18–20 lagar mat dagligen, medan 62 % av de som är över 60 år lagar mat varje dag. Nästan hälften av de tillfrågade uppger att de tycker om matlagning, dock något färre kvinnor än män, 46 % jämfört med 47 %. Totalt säger 14 % av svenskarna att de inte tycker om att laga mat, av dessa är det 27 % som ändå gör det dagligen.

Ungefär en av tre personer i Sverige lagar mat utan recept och det är vanligare bland männen, 39 % jämfört med 29 % bland kvinnor. Av de som använder recept är det fortfarande tryckta recept på papper, sparade från olika källor, som är vanligast. 22 % använder tryckta recept, medan 17 % av svenskarna hittar recepten på internet. 

”Det är bra att konsumenterna lagar mat på ett kreativt sätt eller använder, exempelvis, traditionella recept som gått vidare i familjen. Men det finns fortfarande många konsumenter som inte är så bekväma med freestyling i köket, eller som är mer osäkra på sina kunskaper om matlagning. För i synnerhet dessa är intelligenta hushållsapparater till stor hjälp. Apparaterna i Whirlpools nya W-Collection inkluderar intelligenta funktioner, recept och tydliga skärmar för att styra matlagningsprocessen steg för steg”, förklarar Jormanainen.

Undersökningen visar att svenskarna har de äldsta vitvarorna. Under de senaste fem åren har 55 % av svenskarna, 64 % av danskarna, 66 % av finländarna, och 66 % av norrmännen investerat i nya vitvaror. Det viktigaste kriteriet vid val nya apparater i de nordiska länderna är produktens pris. I Finland och Danmark, är det näst viktigaste kriteriet energieffektivitet, medan svenskarna värderar prestanda och norrmän läser de recensioner en produkt fått. En viss typ av design eller varumärke är viktigt för cirka 10 % av de tillfrågade.

Folk i Norden börjar också efterfråga intelligenta apparater. Ungefär var femte nordbo säger att de vill kunna använda sina apparater via en smartphoneapp, även om sådana typer av apparater fortfarande är ganska ovanliga bland tillverkarna. Intelligenta apparater har börjat dyka upp under de senaste åren – till exempel Whirlpools nya, prisbelönta W-Collection som erbjuder innovativa funktioner, recept och kompatibilitet med den ”kommunikativa” appen 6th Sense Live som kan hjälpa för dem som lever ett hektiskt liv att laga mat med framgång och utan ansträngning.

”I en värld av appar och intelligenta hushållsapparater, blir matlagningen enklare, snabbare och mångsidigare än tidigare. Fler och fler människor har möjlighet och medel att laga mat de inte tidigare skulle ha vågat försöka sig på eller haft tid att laga”, säger Jormanainen.


Kaffebellini med hallon och lakrits

Whisky och Bourbon Gillar du hallon/lakrits? Bra! Här kommer ett recept på en…
19 Jul, 2019

Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet