Hem whisky_bourbon Ny superb Kilchoman Single Malt i dagens webbsläpp

Ny superb Kilchoman Single Malt i dagens webbsläpp

av Livets Goda

20 ppm är måhända kanske inte något som de rökigaste Islay-fansen höjer några ögonbryn för. Själv finner jag i detta fall den sansande men högst närvarande framtoningen av det rökiga ursnyggt. Det mynnar ut i en strukturellt vinös, elegant och mycket väl sammansatt skapelse.  

Edgie bett naturligtvis i sin ungdomlighet och procentsats, men samtidigt åt det fylligt torra i gomspelet, ja nästan smågosigt, där citrus och supermogen äppelfrukt skedar och där den kalibrerade sötman är torrt kanderad med vanilj, sälta och lakrits i akterspelet. Allt mycket balanserat. Faten, i denna utgåva har man legerat 43 bourbonfat som fylldes mellan 2007 och 2009, ruvar snyggt i bottenspelet och i det åtkramandes avslutet växer det fram krydda och lite sköna läder och sofftoner med viss humidor och tobakskänsla. Det ger vinet en ungdomlig pondus och kittlande intensitet och nerv. Som jag inledde: snygg sak, god sak! 

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition 50%
Islay, Skottland / Nr 40570, 300 buteljer / 849 kr 700 ml / 95 LGP

Kornet till whiskyn skördas på den egna gården Rockside Farm, gården där Islays minsta destilleri håller hus, för att därefter genomgå traditionell golvmältning. Totalt har man buteljerat 12 000 flaskor av denna utgåva. I sedvanlig Kilchoman-anda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad

RELATERAD LÄSNING