Ny undersökning från IQ – så påverkas vi av andras drickande

Livets Goda 17 May, 2018
Övrigt I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger var tredje person i Sverige att de avstått från att delta i sociala sammanhang för att de tror att andra människors alkoholkonsumtion i samband med dessa kan påverka dem negativt. I undersökningen framkommer även att mer än hälften av alla kvinnor (53 procent) blivit sexuellt trakasserade av en berusad person, motsvarande siffra bland män var 26 procent.

Människors alkoholkonsumtion påverkar personer i deras omgivning negativt på många olika sätt. Det kan exempelvis handla om en känsla av otrygghet, att personer utsätts för våld eller sexuella trakasserier.

– Det vi kan konstatera är att bilden av alkohol som enbart en stämningshöjare och socialt smörjmedel inte stämmer. Det är allt för många som påverkas negativt av andra personers alkoholkonsumtion och fler måste börja fundera på hur deras drickande påverkar personer i deras omgivning och om det finns anledning att ändra sättet de dricker på, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen:
- 2 av 3 svarar att de känt sig otrygga på krogen på grund av andra människors alkoholkonsumtion.
- Knappt 2 av 3 (63 procent) uppger att de känt sig otrygga ute på stan på grund av andra människors alkoholkonsumtion.
- Drygt var tredje person (34 procent) svarar att de känt sig otrygga på grund av andra människors alkoholkonsumtion i samband med fest hos vänner.
- Var fjärde kvinna uppger att de känt sig otrygga hemma på grund av andra människors alkoholkonsumtion. Motsvarande siffra bland män var 12 procent.

– Vi måste börja prata om vilken alkoholkultur vi har i Sverige, vilken alkoholkultur vi vill ha och vilken plats vi tillåter att alkoholen har i samhället. Det är inte acceptabelt att människors alkoholkonsumtion begränsar andra personers sociala umgänge och skapar en känsla av otrygghet i så pass stor utsträckning som den gör, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Se bifogat faktablad för ytterligare resultat från undersökningen.

Se även tre tips för att minska risken att ditt drickande påverkar andra negativt (bifogat).

* Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Sifo, på uppdrag av IQ, bland 1101 personer 18 år och uppåt via en slumpvis rekryterad webbpanel mellan 25 april – 1 maj 2018.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet