Ny undersökning visar att svenskarna slänger ätbar choklad trots skenande priser

av Livets Goda

För många svenskar är choklad en självklar del av påskfirandet. Trots stigande priser – där
över en tredjedel planerade att köpa mindre choklad inför påsk – visar en undersökning från
Kantar, på uppdrag av Too Good To Go, att bristande kunskap leder till att fullt ätbar choklad
ofta slängs i onödan. För att minska svinnet och rädda överblivna chokladharar vill Too Good
To Go utbilda svenskarna om chokladens hållbarhet, hur den bäst förvaras och kan användas.

I tider av ökande matpriser är det kanske inte förvånande att 35 procent av svenskarna uppgav att de
planerade att köpa mindre choklad än vanligt till årets påskfirande. Enligt Matpriskollen kostar en
klassisk chokladkaka på 200 gram av Marabou nu runt 40 kronor, en fördubbling sedan 2020.

Samtidigt visar undersökningen att 40 procent av svenskarna förvarar chokladen på fel sätt och var
femte svensk slänger choklad om den fått en vit hinna – något som i de flesta fall är helt ofarligt.
Vidare svarar 14 procent att de inte vet vad de ska göra med choklad som ”vitnat”, vilket tyder på ett
kunskapsgap kring så kallad fettblomning, som uppstår när chokladen förvaras på fel sätt.

Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go förklarar att:
– Det finns två anledningar till att choklad blir vit. Den vita hinnan beror antingen på att
chokladen förvarats på fel sätt under en längre tid (fettblomning), eller att chokladen har
blivit fuktig (sockerblomning). Ingen av dessa gör chokladen oätbar eller farlig, men kan
påverka konsistensen. Använd därför dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du
slänger chokladen.

Undersökningen visar också att en tredjedel av svenskarna avgör om chokladen är ätbar
enbart utifrån bäst före-datumet. En missuppfattning som riskerar att bidra till onödigt matsvinn.

– Undersökningen visar att många fortfarande förlitar sig på bäst före-datum. Det
nämnda skiljer sig från sista förbrukningsdatum och syftar till datumet då produktens
optimala kvalitet är garanterad. Men den är ofta fortfarande lika god efter detta datum,
och ibland långt efter det!

Choklad utan fyllning och tillsatser håller sig i minst ett år. Här är dock typen av choklad och
förvaringsmetod viktig. Ju färre tillsatser och desto högre kakaohalt, desto längre hållbarhet.

Tips för att minska chokladsvinnet efter påsk:
● Förvara rätt: Svalt (15–20 °C), torrt och mörkt – men helst inte i kylskåpet då kvaliteten försämras snabbare.
● Skydda öppnad choklad: Använd aluminium- eller plastfolie.
● Ge chokladen nytt liv: Det finns många användningsområden för påskchokladen som blir över och riskerar att glömmas bort, men som fortfarande är fullt ätbar. Smält chokladen eller använd i bakning eller efterrätt. För exempel, se nedan.

Recept för att ge påskchokladen som blir över nytt liv:
Chokladgranola
Blanda smält choklad med havregryn, nötter, frön och andra ingredienser du gillar i din granola. Lägg
på en plåt och kör in i ugnen, så har du snart en knaprig granola att toppa yoghurt eller mjölk med.

Chokladiga dadelbollar:
Lägg hackad choklad med dadlar, havregryn, nötter och kakaopulver i en mixer. Rulla smeten till
bollar och lägg i kylen tills de stelnar. Mycket energi i ett litet paket på ingen tid alls!

Frysta bananbitar
Sätt ihop två bananskivor med jordnötssmör emellan och lägg dem i frysen. Medan de stelnar smälter
du den överblivna choklad (vi tycker mörk blir godast!). Ta fram banan bitarna och doppa dem i smält choklad, och toppa med riven kokos. In med dem i frysen igen och sen är det bara att ta fram när du behöver ett mellanmål!

Chokladmousse
På jakt efter en snabb och enkel efterrätt? Inga problem, allt du behöver är ca 100g överbliven
choklad, 6 ägg och ca 2 msk socker. Börja med att smälta chokladen. Vispa äggen tills mjuka toppar
formas, tillsätt sedan socker och choklad.

Chokladsås
Smält ca 100 g choklad tillsammans med 1 dl vispgrädde och 1 msk smör. På ingen tid alls har du
plötsligt en riktigt god chokladsås att toppa glass, frukt eller kakor med.
Chokladsåsen går också att frysa i upp till en månad (om det mot förmodan skulle bli något över).