“Rubén föddes och växte upp i vindistriktet Ribera del Duero i norra Spanien, men valde inte vinodling som sitt värv. Istället var det restaurangbranschen som lockade honom och förde honom till Barcelona, där han studerade Hotel Management på universitetet och senare började arbeta på restaurang. “”Vinet hade ju funnits i mitt liv sedan jag var litet barn, min familj hade vingårdar och min far arbetade också i vingårdar””, berättar Rubén och lägger till att vinet är en kultur som alltid har varit en grundläggande del av hans liv. Det var dock först på restaurangen The Providores i London som han mer aktivt skulle börja arbeta med vin, och vid tiden också utbilda sig inom vin vid WSET. Det ledde honom snart vidare till nästa utmaning, som assisterande sommelier på trestjärniga The Fat Duck utanför London. Nästan anhalt i karriären blev New York, där han först byggde upp vinprogrammet och en vinbar på The Public, och senare blev chefssommelier på välkända Veritas, som närmast är att ses som en vallfärdsort för konnässörer och vinälskare världen över. Nu var Rubén ett av de stora namnen i sommeliervärlden. Rubén har med sina tunga sommelieruppdrag genom åren skaffat sig en omfattande kunskap om vinvärlden, och haft förmånen att under lång tid arbeta med världens bästa viner. “”Min ambition är att träffa de vinmakare jag arbetar med, att få en slags relation till dem och deras filosofi och arbete””, berättar Rubén. “”Antingen möter jag dem då de reser och besöker restauranger och mässor, eller så reser jag själv till dem och besöker deras vinerier och vingårdar””, säger han och lägger till att det är viktigt för en sommelier att träffa människorna bakom vinet för att verkligen förstå vinerna. “”Det är faktiskt helt avgörande””, menar han. Att denna världssommelier nu landar i just Växjö är en minst sagt enastående slump. Det visade sig att hans flickvän, som kommer från Sverige, erbjöds tjänsten som chef på konstcentrat Vandalorum i Småland, ett uppdrag hon med Rubéns medgivande (såklart) tackade ja till. En sommelier av den här digniteten kunde knappast räkna med att få ett jobb i Sverige som motsvarade det i New York, därför var det en enastående tillfällighet att inte bara PM & Vänner låg inom räckhåll, utan också hade en ledig position som passade honom. “”Både Fredrik Lundberg och Robert Andersson var ju på väg bort, och helt plötsligt stod vi i behov av att ha en ny chefssommelier som sköter om det dagliga arbetet här””, säger den med all rätt lyriska krögaren Per Bengtsson. “”Hans meriter och unika bakgrund, hans känsla för service och vinservering på internationell toppnivå, hans stora kunskap och härliga personlighet kommer att bli en injektion för både mig, teamet och vår småländska gastronomi””, säger Per och säger att Rubén och Andreas Larsson, som fortsatt kommer att vara kreativ sommelier, kommer att både förvalta och utveckla vinprogrammet och den unika vinkällaren på PM & Vänner. “”Rubén är verkligen en världssommelier, han har en omfattande och djup kunskap om världens stora viner och faller inte till föga för trender så som yngre och mindre erfarna sommelierer kan göra, han är en fantastisk sommelier””, säger Andreas, som med stor entusiasm ser fram emot samarbetet. Rubén själv är inte mindre entusiastisk, och ser fram emot att i mars bli smålänning och sätta sig in i arbetet på PM & Vänner. “”Restaurangens särpräglade lokala gastronomi och det faktum att de sitter på en av Europas allra finaste vinkällare är en stor utmaning för mig, och det ska bli en sann glädje att bli del av detta””, säger han, och pekar också på utvecklingen av det nya gastronomiska hotell som Per Bengtsson nu står i färd med att bygga runt och ovanför hela PM & Vänner. “”Jag är verkligen motiverad att börja arbeta med så aktade och skickliga yrkesmän som Per Bengtsson och Andreas Larsson, och tillsammans med dem bidra till att göra Växjö och Småland till en självklar destination för mat- och vinälskare från hela världen””, säger han.”
1,1K