Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjor

Livets Goda 22 Oct, 2018
Mat och Restaurang Nu lanseras den nya företagscertifieringen "VeganVänlig*" som tydligt skall visa konsumenter att ett företag har en eller flera växtbaserade rätter i sitt utbud.

Företaget VeganVisaren står bakom den nya företagscertifieringen och syftar även till att hjälpa företag att anpassa sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.

"Efterfrågan på rätter som är helt växtbaserade har fullkomligt exploderat inom restaurangbranschen, och allt fler blir veganer och siffran stiger för varje dag som går. Det är inte hållbart att ett företag inte kan erbjuda en vegansk rätt, det blir exkluderande för konsumenten samt att företagaren i slutändan både förlorar kunder och intäkter på att inte leva upp till vad marknaden efterfrågar" säger VD Annelie Rehn.

En rapport från GlobalData som publicerades 2017 visade att år 2014 var knappt 2% av USAs totala befolkning veganer, 2017 hade detta stigit till 6% vilket betyder att drygt 10 miljoner amerikaner blivit veganer under tiden. Sverige går mot samma utveckling, när opinionsföretaget Yougov i april 2016 släppte sin rapport Food&Health, som i drygt 10 år har undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa, så svarade mer än var femte svensk att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste åren. Två av tre säger att de äter minst en vegetarisk måltid i veckan.

"Som konsument kan det vara svårt att vara säker på att restaurangen verkligen tillagar maten på ett veganskt sätt. Man får exempelvis inte fritera en lökring i samma frityrolja som man nyligen friterat en mjölkbaserad ostboll eller räka i. Viljan att erbjuda växtbaserad mat finns hos många restauranger och verksamheter men tiden att ta reda på hur man faktiskt kan justera sin meny på ett relativt snabbt sätt finns inte alltid. Företagaren vill fokusera på sin kärnverksamhet och för att spara tid men få fler kunder så kan VeganVisaren hjälpa till att se över detta så att restaurangen slutligen kan kvalificera sig till en VeganVänlig* Certifiering. 

Det ska vara en självklarhet att en restaurang eftersträvar att vara certifierad, det visar att de både är miljö- och hälsomedvetna. Konsumenterna måste börja ställa fler krav på att de tydligt går att se att företaget är VeganVänligt*Certifierade," uppmanar Annelie.


Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Vin Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen…
19 Nov, 2018

Conaxess Trade är stolta att presentera nytt samarbete med Kavli

Övrigt Svenska Kavli och Conaxess Trade Sweden har tecknat nytt samarbetsavtal.…
19 Nov, 2018

Buustamons Fjällgård återigen på prispallen på Världens största Skidgala

Mat och Restaurang För andra året i rad vann Buustamons Fjällgård pris som…
19 Nov, 2018

Ett julbord i tiden från Middagsfrid

Mat och Restaurang Lite grönare, enklare, trendigare, billigare – och gjorda för att…
19 Nov, 2018

Lansering av Dry Island i dag klockan 10:00

Whisky och Bourbon I dag klockan tio lanseras Dry Island Gin på den…
19 Nov, 2018

Dagens släpp av Ornellaia + kommande från Opus One

Vin Den 6 december tillgängliggörs en mycket begränsad kvantitet från Opus…
16 Nov, 2018
Artikelarkivet