Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjor

Livets Goda 22 Oct, 2018
Mat och Restaurang Nu lanseras den nya företagscertifieringen "VeganVänlig*" som tydligt skall visa konsumenter att ett företag har en eller flera växtbaserade rätter i sitt utbud.

Företaget VeganVisaren står bakom den nya företagscertifieringen och syftar även till att hjälpa företag att anpassa sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.

"Efterfrågan på rätter som är helt växtbaserade har fullkomligt exploderat inom restaurangbranschen, och allt fler blir veganer och siffran stiger för varje dag som går. Det är inte hållbart att ett företag inte kan erbjuda en vegansk rätt, det blir exkluderande för konsumenten samt att företagaren i slutändan både förlorar kunder och intäkter på att inte leva upp till vad marknaden efterfrågar" säger VD Annelie Rehn.

En rapport från GlobalData som publicerades 2017 visade att år 2014 var knappt 2% av USAs totala befolkning veganer, 2017 hade detta stigit till 6% vilket betyder att drygt 10 miljoner amerikaner blivit veganer under tiden. Sverige går mot samma utveckling, när opinionsföretaget Yougov i april 2016 släppte sin rapport Food&Health, som i drygt 10 år har undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa, så svarade mer än var femte svensk att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste åren. Två av tre säger att de äter minst en vegetarisk måltid i veckan.

"Som konsument kan det vara svårt att vara säker på att restaurangen verkligen tillagar maten på ett veganskt sätt. Man får exempelvis inte fritera en lökring i samma frityrolja som man nyligen friterat en mjölkbaserad ostboll eller räka i. Viljan att erbjuda växtbaserad mat finns hos många restauranger och verksamheter men tiden att ta reda på hur man faktiskt kan justera sin meny på ett relativt snabbt sätt finns inte alltid. Företagaren vill fokusera på sin kärnverksamhet och för att spara tid men få fler kunder så kan VeganVisaren hjälpa till att se över detta så att restaurangen slutligen kan kvalificera sig till en VeganVänlig* Certifiering. 

Det ska vara en självklarhet att en restaurang eftersträvar att vara certifierad, det visar att de både är miljö- och hälsomedvetna. Konsumenterna måste börja ställa fler krav på att de tydligt går att se att företaget är VeganVänligt*Certifierade," uppmanar Annelie.


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet