Hem NyheterVinnyhet Ny vinimportör öppnar dörren till Balkan

Ny vinimportör öppnar dörren till Balkan

av Livets Goda

Vintillverkningen på Balkan har pågått i över fyratusen år men under 1900-talet föll kvaliteten drastiskt. Tack vare en ny generation vinmakare har regionen nu blivit ett under i vinvärlden. Den nystartade vinimportören BalkanWines satsar på ett brett utbud som återspeglar utvecklingen i det klassiska området.

Vintillverkning på Balkan härstammar från före romarriket och bygger främst på lokala druvor. Under större delen av 1900-talet dominerades dock vinindustrin av kollektiva och statliga vinföretag som producerade kvantitet. Sedan mitten på 90-talet har en ny generation vinmakare vuxit fram och skapat ett under i vinvärlden. Den nya vinimportören BalkanWines satsar nu på att göra en stor mängd viner tillgängliga i Sverige.

– Under flera års resor på Balkan med otaliga vingårdsbesök har vi byggt upp ett starkt nätverk i regionen, säger Malin Turander som tillsammans med Sasa Stanic står bakom BalkanWines. Det började som ett personligt intresse men när vi insåg att det svenska utbudet inte följde med i utvecklingen valde vi att satsa på en egen vinimport. Nu ger vi både privatkonsumenter och restaurangbesökare möjlighet att upptäcka ett av världens mest spännande vinområden.

BalkanWines har ett nära samarbete med bland annat två av regionens absolut främsta sommelierer genom Miroslav Kalinic och Vuk Stefanovic. De båda hjälper till att kontinuerligt hitta nya spännande viner från Balkan.

www.balkanwines.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING