Hem NyheterNyhet WB Ny vintagerom från Plantation – Barbados 2011 – endast 96 flaskor

Ny vintagerom från Plantation – Barbados 2011 – endast 96 flaskor

av Livets Goda

I sin uppmärksammade serie med vintageutgåvor fortsätter nu Plantation att visa upp rom från de allra främsta destillerierna i världen. Nu har seglatsen över världshaven tagit dem hem till sitt eget West Indies Rum Distilleriy’s på paradisön Barbados. I dagarna lanseras vintageutgåvan – Plantation Vintage Barbados 2011 i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 8256201 och kostar 699 kr.

Barbados är den östligaste av öarna i Karibien. Det var på Barbados de första Atlantafararna gick i land när handelsvägarna etablerades på 1600-talet. Britterna hade koloniserat ön och för törstiga sjömän som efter farofyllda månader till havs äntligen kunde ta sig ett glas blev rom en välkommen gudadryck. Barbados brukar kallas ”the birthplace of rum”. Det kan mycket väl vara så, man vet att rom i modern mening tillverkades där redan 1621.

Barbadosrom är urtypen för den klassiska brittiska romskolan. Det var engelsmän och skottar som ägde sockerrörsplantagerna. De tog med sig sina kunskaper från whiskydestilleringen och började tillverka en smakrik rom enligt samma principer. Plantation Barbados 2011 är blandad av rom som destillerats i över 130 år gamla potstillpannor (Greg Farm Pot stills) och kolonnpannor.

–      Plantation Vintage-består av fat som blandats i vad man kallar Plantations ”Four hands program”. Det är ett nära samarbete mellan Plantations grundare Alexandre Gabriel och destilleriernas mest erfarna masterblenders, säger Hugo Simberg, Brand Manager hos Spring Wine and Spirits.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING