Ny yrkesutbildning för sommelierer på Restaurangakademien i höst

En del av miljonerna i satsningen läggs på att höja kompetensen bland människor som arbetar med mat och dryck. I linje med detta har Södertörns Högskola fått nya medel till en utbildning i Måltidskunskap. Kurserna vänder sig till de som vill arbeta på ett professionellt och medvetet sätt med mat och dryck. Utbildningen är på heltid och sträcker sig över tre terminer. Några som också storstatsar på en yrkesutbildning i ämnet är Restaurangakademien i Stockholm. Till hösten startar de Yrkeshögskoleutbildningen Internationell Sommelier – Matsalschef. Utbildningen omfattar 200 Yh-poäng viket innebär ett års heltidsstudier. Livetsgoda.se pratade med rektorn för sommelierutbildningen på Restaurangakademien, Magnus Svensson, och frågade hur den nya yrkesutbildningen kommer att se ut: Vad skiljer den nya Yh-utbildningen från er andra sommelierutbildning? – Det exakta innehållet arbetar vi väldigt aktivt med just nu men klart är att vi kommer att ha med ledarskap och ekonomi på ett helt annat sätt. De flesta som läser vår sommelierutbildning idag är redan yrkesverksamma. Yh-utbildningen är tänkt för de som är på väg in i branschen och har en längre resa att gå. Heltidsstudierna på ett år kommer att varvas med praktik åtta veckor per termin, någonting som förhoppningsvis kommer att ge dem jobb när skolan är avslutad. Nu hoppas jag att branschen, som ju samlas här hos oss, kommer att vara med och påverka innehållet i utbildningen på ett positivt sätt för eleverna. Vilka ämnen kommer att stå på schemat förutom dryckeskunskap? – Självklart är det massor av dryck kombinerat med sommelierhantverk. Utöver det lägger vi in ekonomi, kommunikation och ledarskap. Vilka yrkesmöjligheter kommer eleverna ha när de är klara? – Jag har länge saknat en yrkeskategori på krogen. Riktigt tunga restaurangchefer. De som kan hantera både kunden, servisen, sommelieren och köket. Där hoppas jag att vi kan fylla ett tomrum med våra studenter. Sen i förlängningen, när de fått mer erfarenhet kan jag se dem som Food & Beverage managers, hos viniportörer etcetera. Dessutom, om monopolet faller kan jag tänka mig att varje större livsmedelsbutik med självaktning kommer att behöva en av dem som koordinatorer för sitt dryckessortimet. Möjligheterna är många. Vilka hoppas du ska söka de 30 platserna som erbjuds till hösten? – De som har en passion för människor och service, resten kan vi lära dem men det måste finnas där. Min största ambition är att höja upplevelsen på krogen och då måste de älska det de gör för att lyckas med det. Jag är övertygad om att en av våra bästa studenter på den här utbildningen skulle kunna vara en undersköterska som är van att hantera människor och alla typer av situationer som kan uppstå. För mer information se www.restaurangakademien.se