Hem NyheterNyhet WB Nya akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis utmanar en mansdominerad bransch

Nya akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis utmanar en mansdominerad bransch

av Livets Goda

I en konservativ destillerikultur utmanar nu den kvinnliga destillatören Marte Bohn tillsammans med Matt Ensor den hårt mansdominerande sprittillverkningsbranschen. Den nya norska akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis tar avstamp bland nordisk natur och en blomstrande femininet.

Akvavit översätts från latin till “livets vatten” och har historiskt sett präglat den skandinaviska dryckeskulturen sedan urminnes tider. Det norska tillskottet Gullmunn Fleur-de-Lis och dess kvinnliga tillverkare utmanar nu den sedvanligt mansdominerande branschen. Detta med en mild och delikat akvavit gjord på noggrant utvalda örter från vår skandinaviska natur. Gullmunns resa började 2019 när Marthe Bohn tillsammans med Matt Ensor på Oslos hantverksdestilleri bestämde sig för att låta deras brinnande intresse för natur, dryck och lokala råvaror få ta form. Med mer än 25 års erfarenhet inom yrket vill Marthe att Gullmunn stolt ska representera passion och femininitet.

Fleur-de-Lis är startskottet för Gullmunns etablering på marknaden och med blomstrande smakerna från ljung, johannesört och irisrot får drycken en särpräglad smak. Drycken är i stort sett färglös och har en något lägre alkoholprocent (38%) jämfört med andra inom kategorin, för en mildare och en mer känslig känsla.

• Destillering är ett vackert hantverk fyllt av passion, något jag vill ska reflekteras i Gullmunn Fleur-de-Lis. Vi tillsätter varken färgämnen eller socker för att drycken skall bli trogen sin natur och bibehålla sin naturligt färglösa nyans. Smak är trots allt oberoende av ”smink”, säger Marthe Bohn

Akvavitens flaska pryds av en vackert illustrerad irisblomma, varsdoft och smak gör sig påmind i drycken och dess karaktär. Drycken bär också på söta ek-toner som en direkt följd av de 10 månader den vilar på nya bourbonfat. Gullmunn Fleur-de-Lis släpps i en begränsad upplaga, med endast 5 000 flaskor per år.

Gullmun Fleur-de-Lis
Pris: 329 :-
Storlek: 50cl
Alkoholprocent: 38%
Artikelnummer: 8176702

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING