Hem Vinvärlden Nya årgångar av ikonvinerna från Penfolds

Nya årgångar av ikonvinerna från Penfolds

av Livets Goda

Nuförtiden sker denna lansering på ett modernt och säreget sätt. Framför en filmkamera på Penfolds trevlig restaurang på Magill Estate utanför Adelaide, bjuder chefsvinmakaren Peter Gago och den ansvariga vinmakaren för rött vin Steve Lienert (han har arbetat på Penfolds sedan 1978) på en direktsänd presentation och provning av vinerna. Provningen länkades över nätet till journalister och sommelierer som hade bjudits in av Penfolds representanter i Tyskland, England, Schweiz, Holland, Hong Kong, Kina, Taiwan, Malaysia, Förenade Arabemiraten … och Sverige. Ett dussintal personer hade samlats i Stockholm för att delta i den spännande internetsända provningen. Det är bara firmans prestigeviner som presenteras på detta sätt, och till dem hör den ytterst eleganta Chardonnay Reserve Bin 08A från Adelaide Hills och det fetare och lite tyngre Yattarna. Båda vinerna är idag betydligt bättre och mer komplexa än i tidigare årgångar, och Peter Gago uppehöll sig i tio minuter kring beskrivning av utvecklingsarbetet med dem. ”Vi söker inga kraftfulla chardonnayviner, istället är det elegans, frisk syra och en försiktig fatkaraktär vi premierar”, berättade han. Svalare ursprungsområden, som Adelaide Hills och Tasmanien (nära hälften av druvorna i Yattarna kommer numera härifrån) har helt klart lett vinerna i rätt riktning. ”Jag tror konsumenter kommer att bli förvånande över hur eleganta vita viner vi idag gör i Australien”, menar Peter. De båda vita vinerna lanseras i Sverige först i juni, och självklart kan du läsa mer om dem här på Livets Goda strax innan de släpps på Systembolaget. Ett intressant inslag är att alla provare, oavsett var i världen de satt, kunde mejla in frågor till Peter och Steve, som i livesändningen besvarade dem. Det var nästan som att ha de båda vinmakarna i rummet! Tre shirazviner och ett cabernetvin står på den prestigelista som lanseras Sverige i höst (om dem läser du mer detaljerat i Livets Goda efter sommaren). Bland annat kommer det eleganta St Henri, som med aktuell årgång 2006 firar 50-årsjubileum, det kraftigare och mer fatkryddiga RWT Shiraz, samt firmans mest kända ikonvin, Grange. ”De tre shirazvinerna bygger på olika filosofier avseende urval av druvor, ursprung och fathantering”, berättar Peter Gago på min fråga om hur de selekterar druvor till de olika programmen. Tillsammans med Steve förklarade han att St Henri uteslutande lagras i minst 50 år gamla ekliggare för att inte ges någon fatkaraktär, medan RWT har mer fruktaromatiska druvor och dessutom lagras i en stor andel nya franska ekfat. För Grange gäller helt andra urvalsprinciper. ”Här söker vi små, tjockskaliga druvor från framför allt norra Barossa Valley som har nått en ordentlig mognad, dessutom lagras vinet i helt nya amerikanska ekfat”, förklarar Steve. Endast ett av firmans prestigeviner görs av Cabernet Sauvignon, Bin 707. ”När jag tänker på Cabernet Sauvignon och helt nya ekfat, tänker jag att vinet borde vara extremt och väldigt stramt”, säger Peter och visar en grinande grimas. ”Ändå är det inte ekfat och aggressiva tanniner jag finner i vinet – det här är alltid ett förbluffande vin”, menar han. Den årgång han specifikt talar om är 2007, ett år som präglades av svår torka och därmed krävde osedvanligt mycket arbete och selektering av druvor. Men resultatet är bra. Under presentationen släppte Peter Gago också nyheten att man har ett nytt syskonvin till Bin 707 på gång. ”Vi har länge fått frågan varför vi gör så många exklusiva shirazviner, men bara ett enda av Cabernet Sauvignon, men nu kommer en toppselektering från Coonawarra”, säger han och berättar att årgång 2008 redan är buteljerad. När det ska lanseras nämnde han dock inte.

RELATERAD LÄSNING