- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Nya årgångar från Eben Sadie

Familjen Sadie odlar vin på sju hektar, fördelat över sju vingårdslotter i Swartland, de flesta av dem torrodlade och biodynamiskt skötta. Den biodynamiska hållningen har enligt Eben gett vinerna en lite finare syra och ett större uttryck för sina ursprung, något som han ser som mycket positivt. Terroir är själva kärnan i hans filosofi. Under åren har vinerna blivit allt mer personliga, mer komplexa, dessutom snarare intensiva och djupa än påtagligt koncentrerade av söt frukt. Det märks inte minst på dessa nylanserade årgångar. 2009 Palladius Nr 92044 / 410 kr / 92 LGP Palladius är en oftast inte särskilt noga specificerad cuvée av Chenin Blanc, Grenache Blanc, Clairette, Viognier, Chardonnay, Roussanne, Sémillon och Palomino, men både cuvéen och vinets personlighet har förändrats genom året. Tendensen att vinet går från det blommiga och expressiva åt det mer eleganta och nyanserade känns tydlig. Denna nollnia har en medelstor och tämligen intensiv doft med bara en försiktig blommighet, istället en svagt jordig och till med kryddig ton. Då skördeuttaget oftast ligger strax under 20 hektoliter per hektar, har vinet en god kropp och något viskös textur som trots en uppfriskande syra och en lätt nästan salt mineralitet upplevs som en läcker fetma. Ett udda inslag är att Eben Sadie låter jäsa lite av Viognier och Chenin Blanc med sina skal, ibland även med stjälkarna, och därför får vinet en viss känsla av strävhet, något ger smaken en spännande struktur. Det hela är mycket läckert! Under den ungefär 16 månader långa lagringen i de 228 liter stora bourgognefaten – Eben är närmast besatt av Bourgogne, dess historia, terroir och hantverk – har vinet bara en liten arom och smak av faten. Istället bygger fatlagringen mer en känsla, en avrundad textur. Det här är ett vin som på ett intressant sätt förenar kroppen och djupet i Rhône, och strukturen och syran i Bourgogne. Servera det vid 12-14 grader, gärna till bräckta skaldjur, halstrade fiskar och ljusa, mer eleganta kötträtter. 2008 Columella Nr 92032 / 560 kr / 93-95 LGP Det var med vinet Columella, framställt första gången 2000, som Eben Sadie gjorde entré på de stora arenorna. Hans ambition är att göra ett vin med exceptionell kvalitet och komplexitet, och emellanåt når han de nivåerna. Provar man vinerna unga, som i detta fall, kan det ibland vara svårt att se storheten i dem, men så är det men många av de finaste vinerna. Sedan förra tillfället vinet provades, knappt ett halvår sedan, har inte särskilt mycket hänt. Det är fortfarande ett djup purpurfärgat, nästan opakt vin. Doften är stor, tät och intensivt mörktfruktig med en liten vaniljsöt fatnyans. Initialt upplevs doften något knuten, men med lite luft börjar den typiskt medicinska kryddigheten påminnande om Läkerol att blomma upp. Härliga toner av lavendel, lakritsrot och lagerblad kompletterar då den djupa björnbärs- och plommonfrukten. Smaken är lika ung och återhållen, även här krävs det en god stunds luftning för att den djupa och sötyppigt solmogna mörka bärfrukten ska hitta förbi den unga och stadiga tanninstrukturen. Bäst är därför att låta vinet ligga till sig ett par år. Den här årgången görs till 80 procent av Syrah och 20 procent Mourvèdre från en vingård med granitjord i Aprilskloof och skiffer i Porcelain Mountain. Framställningen är traditionell, en stor del av druvklasarna är intakta med sina stjälkar under jäsningen, som alltid sker med den naturliga jästen. Under 18 månader får vinet sedan fulländas i franska ekfat. Till Sverige kommer det 600 flaskor, en imponerande allokering kan tyckas, men vinet brukar ofta ta slut fort. Anhängarna av Columella är många.