Hem Vinvärlden Nya årgångar på Systembolaget 2/5 för kultförklarade Terres de Vidalbas i Priorat

Nya årgångar på Systembolaget 2/5 för kultförklarade Terres de Vidalbas i Priorat

av Livets Goda

Numera kultomtalade producenten Terres de Vidalba har under drygt tio år gjort vin i Poboleda i Priorat – ungefär vid foten av berget Montsant i södra delen av området. Här odlar man i branta terrasser under fantastiska men tuffa omständigheter. Många tvivlade i början på att familjen Nebot-Vilà, som ligger bakom domänen, skulle lyckas i de branta vingårdarna med de visade med ambition och sin enorma skicklighet motsatsen och man var snart namnet i världens alla vintidningar. Det första vinet, TOCS, lanserades med årgång 2005 och fick snabbt kultstatus och skrevs upp av en stor vinskribent från Amerika. Idag gör man förutom TOCS även instegsvinet Vidalba och de är båda två målmedvetna och självständiga viner med värme och ursprung. Förra året utdelade vi 94 poäng till 2007 TOCS medan 2008 Vidalba – som var första årgången av vinet – gavs 91 poäng. I år lanseras TOCS med årgång 2009 (309 kr) och poängen ligger tveklöst kvar, 94. Vidalba (årgång 2011 / 179 kr) som är det yngre vinet av de två bara växer och växer för varje årgång i och med att vingården blir äldre och man utvecklar vinets personlighet. Här kommer vi inte från en uppgradering till 92 poäng. Vinet är fantastisk tillgängligt med en härlig medelhavsdoft av pinje, lavendel, rosmarin, mineraler och läckra nyanser av solmogna mörka körsbär. Smaken förser oss med aromfinesser från en sydeuropeisk sommarafton där mogen mörk frukt är ledande med polerade inslag av fikon och fin choklad. Egentligen tänker vi bara på att gå ut och starta upp grillen och förbereda några rejäla stycken kött. TOCS är helt klart ett större vin på alla reglage men håller fortfarande husstilens tillgänglighet även om den levererar en tydligare struktur och mer markerade tanniner – snyggt polerade. Efter en timme i karaff är vinet ohyggligt gott att dricka till en grillad rejäl köttbit med knaprig stekyta, rostad paprika och en tallrik små bönor med olivolja. Mörka mogna körsbär i doften och smaken öppnar upp sig med den mörka frukten, viol, mandelblom och en tydligare och mer komplex mineralton än Vidalba som skänker små inslag av elegant anis och fänkål. Vinerna släpps i begränsad upplaga och kostar 309 kr för TOCS och 179 kr för Vidalba. Lanseringsdag för nya årgångarna 2015-05-02. Vinerna 2011 Vidalba PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 70459 / 177 kr / 92 LGP Blend: Cabernet sauvignon 55 %, garnacha negra 25 % och syrah 20 %. 12-14 månader på använda fat – lätt rostade precis som hos TOCS. Ingen filtrering. 2009 TOCS PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 70316 / 307 kr / 94 LGP Blend: Garnacha negra 30 %, syrah 35 %, cabernet sauvignon 30 % och merlot 5 %. 20 % nya fat – lätt rostade, 14-18 månader. Tidigare provade viner från Terres de Vidalba Provningspanelen: Anders Enquist, Erik Dahlström och Christoffer Enquist. Importör är VinGourmet AB. www. vingourmet.se 2007 TOCS PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 72113 / 307 kr / 94 LGP Det är nästan schackmatt bara på doften. Utomordentligt god doft med ljuvlig frukt i en silkig stil och mycket mer elegant än årgång 2008 (se nedan). TOCS ger oss mogen rödfrukt som med sin fina krydda av torkad paprika drar åt Bordeauxs högra slott. Väldigt bra sammansatt och där frukten följer med på hela resan och rundar av tillsammans med eleganta tanniner. Snyggt, personligt och väldigt gott. Ett mycket bra exempel på ovan monolog om riktigt bra vin från Priorat som du får för ett par hundralappar. Se hit restauranger! Blend: Garnacha negra 30 %, syrah 35 %, cabernet sauvignon 30 % och merlot 5 %. 20 % nya fat – lätt rostade, 14-18 månader. Ingen filtrering. 2008 TOCS PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 72506 / 307 kr / 93 LGP 2008 uppför sig aningen bryskare än 2007 även om vi möter en stilfull frukt som drar åt mörka mogna hallon. En skön fruktsötma letar fram medelhavsklimatet och för känslorna till havssälta och toner av pinjeskog. Till en början fann vi här en avvikande sötma i kanterna men som med tid i glaset integreras alltmer i de rostade fattonerna. Vi summerar det som ett tufft vin som samtidigt är smeksamt, väldigt gott dock och precis som 2007 tar vinet med sig all personlighet och frukt hela vägen fram till tanninerna som checkar ut dig. Blend: Garnacha negra 65 % och syrah 35 %. 20 % nya fat – lätt rostade, 14-16 månader. Ingen filtrering. 2008 Vidalba PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 71077 / 177 kr / 91 LGP Instegsvinet som tillkommit under senare är idag riktigt läckert. Solmogen elegant frukt leder oss över till inslag av fikon och dadlar, en sötma som Terres de Vidalba skickligt håller på rätt sida. Frukten är mörkt paketerad i snygga rostade toner i perfekt proportion och balanserad söt örtighet. Vi känner än en gång igen oss i pinjeskogen vid strandkanten med havets enorma vågor som bryter sitt eget salt och för det till oss i perfekt förening. Bra längd med frukt och tanniner som avslutar tillsammans. Vidalba är ett instegsvin som bjuder på sin titel med värdighet samtidigt som det öppnar dörrarna för att man verkligen vill ta det extra steget upp till TOCS. Vidalba inspirerar. Blend: Cabernet sauvignon 55 %, garnacha negra 25 % och syrah 20 %. 12-14 månader på använda fat – lätt rostade precis som hos TOCS. Ingen filtrering.

RELATERAD LÄSNING