Hem Vinvärlden Nya årgångar på Systembolaget

Nya årgångar på Systembolaget

av Livets Goda

Nya årgångar på Systembolaget: På redaktionen har vi idag provat lite gott och blandat som nyligen landat på Systembolaget i nya årgångar. Det är vita skapelser med undantag för en flaska, häng med.

Nya årgångar på Systembolaget

Nya årgångar på Systembolaget

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2021
Bourgogne / Frankrike / Olivier Leflaive / 750 / 5657 / 329 kr / 92
Stilsäker och klassisk domän som allt som oftast ger skolbokstypiska viner från Bourgogne för bra pengar. Les Sétilles är domänens mest kända vin och gör ingen besviken. Klassisk vit Bourgogne i doften med citrus, aprikos, kaffe, fudge och en mild vind av kalk. Sval tropisk frukt i smaken som blandas upp med – för Bourgogne – stiltypisk kalkiga mineraler som ger en bra struktur och elegant marin underton. Fathanteringen är utsökt (9 månader på ekfat – varav 10% nya – plus fem månader i ståltank) för ett instegsvin som Les Sétilles och bidrar till inramningen. Absolut ett av de bästa och mest seriösa vardagsvinerna från Bourgogne idag. 

Nya årgångar på SystembolagetBourgogne Aligoté 2022
Bourgogne / Frankrike / Joseph Drouhin / 750 / 5500 / 179 kr / 90
Druvan Aligoté har fortfarande sin plats i regionen och bevisar om och om igen att den ger energifulla och fräscha viner i rätta händer. Familjen Drouhin hanterar sin aligoté precis just så. Här doftar det läcker mild tropisk frukt, gröna äpplen, omogen banan, vacker viol och varsamma örter. Smaken är smakfullt aromatisk (vilket känns igen som Drouhins husstil för vita viner) med en pigg syra, mandelblom, gröna äpplen, pomelo och blöta stenar. Allt mycket harmoniskt och i ett elegant uttryck. Avslutaet kryddas på med ett uns kokos, lakrits och mynta. Drick på poppet som den är eller som följeslagare till ostron och skaldjur. Summerar vi pris och kvalité är det här ett anmärkningsvärt genialiskt vin från Bourgogne att ha redo i kylen. 

Nya årgångar på SystembolagetChablis Domaine Long-Depaquit 2022
Chablis / Frankrike / Albert Bichot / 750 / 85578 / 269 kr / 87
Gula äpplen och en bris av färska örter och kalk färgar doften. Smaken ger oss en krämig Chablis på instegsnivå som går i en parfymerad stil med citronmeliss och gula äpplen på en stenig grund. Rent avslut och en hyfsad längd. Gör ingen besviken som förväntar sig en klassisk Chablis i glaset, dock som ett något opersonligt sällskap.

Sancerre Les Roches 2022
Loiredalen / Frankrike / Domaine Vacheron / 750 / 5514 / 329 kr / 92
En härligt kaxig och god Sancerre från kusinerna Vacheron som skördar sin sauvignon blanc från upp till 60 år gamla stockar som ger vinet en fin komplexitet och ett charmerande djup. Druvtypisk doft av vinbärsblad och krusbär med ett täcke av krutrök som hintar om markens storhet. Vinet visar sedan upp sin smakprecision och finess i fina flädertoner, vinbär, lime, vit persika och små komplexa inslag av nybryggt kaffe. Underbar energi och ett pepprigt avslut.

Calera Pinot Noir 2019
Kalifornien / USA / Calera Wine Company / 750 / 87282 / 299 kr / 89
Charmig klassiker när det kommer till amerikansk pinot noir som i doften breder ut sig rikligt med mogna skogshallon, solvarma örter, jordgubbar och vaniljsocker. Smaken är fortsatt rik i ogenerade mängder mogna jordgubbar, hallon, sötlakrits, mörka plommon och svartpeppar. Mycket av allt kan tyckas men det finnas också en ledande ryggrad som håller vinet inom sina ramar och de fruktiga men lätta tanninerna gör sitt. Skicka ner i en karaff en timme eller två innan servering och se till att det landar i glasen svalt.

Nya årgångar på SystembolagetChablis Premier Cru Beauroy 2021
Chablis / Frankrike / J M Brocard / 750 / 7125 / 299 kr / 92
Alltid lika pålitliga firman Brocard i Chablis har ett flertal vingårdsbetecknade viner på Systembolaget vilket ger goda möjligheter att få prova hur olika lägen uppför sig. Beauroy är en premier cru där den typiska chablisjordmånden ”Kimmeridgien” är mer uppblandat med sand vilket gör sitt avtryck direkt i doften som är mer elegant och mindre krutrökig än Brocards övriga cru:er. Här hittar vi också päron, vita blommor, omogen banan och gula äpplen. Smaken har en finstämd flört med tropikerna men hjärtat är lojalt kvar i det svala och balanserade Chablis med en fin maritim sälta, örter, honung och gula äpplen. Avslutet är härligt och ogenerat pepprigt! Vi har inte nämnt citrus men visst finns den i olika delar av vinet men inte lika mycket som i exempelvis föregående årgång 2020. En pigg Beauroy som känns vuxen för årgången och den klär sig i en klassisk chabliskostym. Priset bäddar för att köpa flera och låta några ligga och mogna till sig i garderoben.

RELATERAD LÄSNING