Hem Vinvärlden Nya årgången av Masianco imponerar

Nya årgången av Masianco imponerar

av Niklas Jörgensen

Det är den tredje veckan i oktober och årets skörd är inne. Torkningen är nu påbörjad av de druvorna som ska igenom appassimento-processen, en resa som fortgår i uppåt 100 dagar. Det är en mäktig doft som sprider sig på vindsvåningarna vid den anrika Serego Alighieri-egendomen i Gargagnago som Livets Goda besöker, precis vid foten av bergen i Valpolicella. Förväntningarna är höga på 2019, en årgång som har förutsättningarna att bli ett av de stora åren men Dottore Sandro Boscaini, Mr. Amarone, vill inte ta ut svängarna i förskott utan nöjer sig med att vara försiktigt positiv. Han har ju ändå varit med vid ett antal skördar vid det här laget och få kan sin Amarone bättre än honom.

Sandro Boscaini är Amarone, Masi är Amarone. Superseriös sådan. Men Masi är mycket annat också med en portfölj som spänner norrut och även ner till Toscana. Och i många av vinerna använder sig familjehuset av appassimento, en metod alltså och inte ett vin. Till och med i vita viner där delvis torkade druvor skänker en intensitet och rondör till helheten fast vinerna är torra. Vi hittar det bland annat i Masis DOC-märkta Masianco från appellationen Pinot Grigio delle Venezie. Här arbetar man med tre fjärdedelar pinot grigio och resterande är den fylliga verduzzo som dessutom fått torka tre veckor innan den jäste. Den senare har även lagrats kort tid på barrique.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vill du fördjupa dig mer i MASIs underbara värld? Se vår MASI-special!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING