Hem Vinvärlden Nya årgången av österrikiska Loimer Lenz Riesling imponerar!

Nya årgången av österrikiska Loimer Lenz Riesling imponerar!

av Livets Goda

Att österrikisk riesling hör till några av vinvärldens absolut största viner är väl knappast en hemlighet mer men det som ändå slår en är den imponerande höga instegsnivån där en insats om blott 129 kronor kan ge stå pass stor utdelning. Dags för nya årgången 2020 av ekologiska Loimer Lenz från Weingut Fred Loimer i Kamptal!

Kamptal hör till rieslingdruvans främsta växtplatser. Även om det odlas mer grüner veltliner och blaufränkisch i regionen så är mängden riesling betydligt högre än i många andra österrikiska vinregioner. Bland producenttopparna hittar vi Fred Loimer som tog över familjeegendomen i slutet av 1990-talet och som vågade ta sin egen väg och frångå rådande ideal. Fred vågade vara innovativ, som att lagra grüner veltliner på barrique, han vågade återgå till spontanjäsning och än mer, han gav sig i kast med biodynamiken redan för 15 år sedan. För ett par decennier sedan kanske Fred Loimer var kontroversiell, idag är han snarare en av vinmakarna som inspirerar andra.

Livets Godas intryck av

2020 Loimer Lenz Riesling från Weingut Fred Loimer

Österrikisk riesling har verkligen sitt unika uttryck med mer extrakt, fräsig syra och en underbar renhet i frukten. Frångå föreställningen av ett lättare och aromatiskt vin som vi ofta tänker om riesling för här är det desto mer gomfyllande men likväl i en härligt energirik och uppfriskande stil. Årgång 2020 är tämligen annorlunda mot haussade 2019 och kan bäst beskrivas som klassisk. Detta då växtsäsongen var betydligt svalare vilket snabbt noteras i vinet som har en härlig skärpa i det citrusfruktiga där grape och omogen citron möts av örtiga anslag, gröna äpplen och persika. Allt insvept i en fuktig känsla som får oss att associera till regnblöt stenkross. Smaken är ungdomligt energisk och livgivande med skön citrusbeska i det stenfruktiga och det finns en täthet i smaken som är något av ett österrikiskt signum, inte minst när det står region Kamptal på etiketten. Renhet, äppelskalssyrligt och blott en hint tropisk fruktighet står för intrycken i den rätt långa finalen.

89 p

Loimer Lenz är leverans för en ringa peng och dessutom fullpackat med personlighet och karaktär. Ett statement helt enkelt, på druvans storhet, Kamptals unika förutsättningar och en producent som vet hur man ska hantera druvan.

Loimer Lenz Riesling finns i ett nittiotal Systembolagsbutiker och till resten kan du beställa vinet utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) som för övrigt har skruvkapsyl, kostar 129 kronor och har artikelnummer 4350.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING