Nya bok - Året på Gastrologik

Livets Goda 11 Jan, 2019
Mat och Restaurang Anton Bjuhr började jobba på en snabbmatsrestaurang som tonåring, därifrån bar det vidare till kockskola i New York. Jacob Holmström växte praktiskt taget upp i ett restaurangkök och träffade Anton på restaurang Linnéa i Göteborg. Efter att tillsammans ha arbetat på välrenommerade restauranger i Oslo och Paris växte tankarna på en gemensam restaurang fram, och 2011 slog de upp dörrarna till restaurang Gastrologik i Stockholm. Drygt ett år efter öppnandet, 2013, fick de sin första Michelinstjärna.

Foton: Erik Olsson

I köket på Gastrologik ligger fokus ständigt på lokalt framtagna råvaror från grönsaksodlare, fiskare, fågeluppfödare och andra producenter. I takt med att råvarorna förändras under året ändras förstås också teknikerna och sätten de tillagas på. Från vårens lätta primörer, som knappt ens behöver värme för att komma till sin rätt, till höstens och vinterns mer robusta grönsaker som kräver betydligt mer omsorg. Först när dagens råvaror är på plats i köket bestäms hur de ska hanteras, tillagas och presenteras så sätts dagens meny.

Gastrologik utmärker sig då Anton och Jacob brinner för det närproducerade. 95% av råvarorna som de använder sig av i matlagningen kommer från Sverige. Resterande 5% importeras från grannländerna Norge, Danmark, Island, Finland. Ett koncept som lett till en otrolig framgång som är svår att slå och som också gjort att menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror de har tillhands. Restaurangen, utöver Michelinstjärnan, hedrades bland annat i restaurangguiden "Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018" med en 9:e plats.

I den nya boken Året på Gastrologik (februari) får man följa kockarnas gastronomiska resa som lett till deras unika och internationellt hyllade mat. I boken presenteras de rätter som serveras under ett år, såväl filosofin bakom som grunderna och tekniken i tillagningen. Med ett öppet sinne och förmågan att se råvarornas egenskaper utan förutfattade meningar blir rätterna helt unika, på Gastrologiks sätt.

Den här boken är en hyllning till svensk natur, orubblig vänskap, passionerade gäster och restauranger vi har lärt av. Vi hoppas att vår historia kan förlänga ditt besök, eller ge ett smakprov på vad som väntar. Stökiga år i Paris, slitsamma jobb på stjärnkrogar, gäster som önskar att hela kvarter stängs av inför sina besök och en lång jakt på åkerbär. Det här är vår restaurang – och vi vill dela den med dig. - Anton Bjuhr & Jacob Holmström


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet