Nya bok - Året på Gastrologik

Livets Goda 11 Jan, 2019
Mat och Restaurang Anton Bjuhr började jobba på en snabbmatsrestaurang som tonåring, därifrån bar det vidare till kockskola i New York. Jacob Holmström växte praktiskt taget upp i ett restaurangkök och träffade Anton på restaurang Linnéa i Göteborg. Efter att tillsammans ha arbetat på välrenommerade restauranger i Oslo och Paris växte tankarna på en gemensam restaurang fram, och 2011 slog de upp dörrarna till restaurang Gastrologik i Stockholm. Drygt ett år efter öppnandet, 2013, fick de sin första Michelinstjärna.

Foton: Erik Olsson

I köket på Gastrologik ligger fokus ständigt på lokalt framtagna råvaror från grönsaksodlare, fiskare, fågeluppfödare och andra producenter. I takt med att råvarorna förändras under året ändras förstås också teknikerna och sätten de tillagas på. Från vårens lätta primörer, som knappt ens behöver värme för att komma till sin rätt, till höstens och vinterns mer robusta grönsaker som kräver betydligt mer omsorg. Först när dagens råvaror är på plats i köket bestäms hur de ska hanteras, tillagas och presenteras så sätts dagens meny.

Gastrologik utmärker sig då Anton och Jacob brinner för det närproducerade. 95% av råvarorna som de använder sig av i matlagningen kommer från Sverige. Resterande 5% importeras från grannländerna Norge, Danmark, Island, Finland. Ett koncept som lett till en otrolig framgång som är svår att slå och som också gjort att menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror de har tillhands. Restaurangen, utöver Michelinstjärnan, hedrades bland annat i restaurangguiden "Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018" med en 9:e plats.

I den nya boken Året på Gastrologik (februari) får man följa kockarnas gastronomiska resa som lett till deras unika och internationellt hyllade mat. I boken presenteras de rätter som serveras under ett år, såväl filosofin bakom som grunderna och tekniken i tillagningen. Med ett öppet sinne och förmågan att se råvarornas egenskaper utan förutfattade meningar blir rätterna helt unika, på Gastrologiks sätt.

Den här boken är en hyllning till svensk natur, orubblig vänskap, passionerade gäster och restauranger vi har lärt av. Vi hoppas att vår historia kan förlänga ditt besök, eller ge ett smakprov på vad som väntar. Stökiga år i Paris, slitsamma jobb på stjärnkrogar, gäster som önskar att hela kvarter stängs av inför sina besök och en lång jakt på åkerbär. Det här är vår restaurang – och vi vill dela den med dig. - Anton Bjuhr & Jacob Holmström


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet