Nya bok - Året på Gastrologik

Livets Goda 11 Jan, 2019
Mat och Restaurang Anton Bjuhr började jobba på en snabbmatsrestaurang som tonåring, därifrån bar det vidare till kockskola i New York. Jacob Holmström växte praktiskt taget upp i ett restaurangkök och träffade Anton på restaurang Linnéa i Göteborg. Efter att tillsammans ha arbetat på välrenommerade restauranger i Oslo och Paris växte tankarna på en gemensam restaurang fram, och 2011 slog de upp dörrarna till restaurang Gastrologik i Stockholm. Drygt ett år efter öppnandet, 2013, fick de sin första Michelinstjärna.

Foton: Erik Olsson

I köket på Gastrologik ligger fokus ständigt på lokalt framtagna råvaror från grönsaksodlare, fiskare, fågeluppfödare och andra producenter. I takt med att råvarorna förändras under året ändras förstås också teknikerna och sätten de tillagas på. Från vårens lätta primörer, som knappt ens behöver värme för att komma till sin rätt, till höstens och vinterns mer robusta grönsaker som kräver betydligt mer omsorg. Först när dagens råvaror är på plats i köket bestäms hur de ska hanteras, tillagas och presenteras så sätts dagens meny.

Gastrologik utmärker sig då Anton och Jacob brinner för det närproducerade. 95% av råvarorna som de använder sig av i matlagningen kommer från Sverige. Resterande 5% importeras från grannländerna Norge, Danmark, Island, Finland. Ett koncept som lett till en otrolig framgång som är svår att slå och som också gjort att menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror de har tillhands. Restaurangen, utöver Michelinstjärnan, hedrades bland annat i restaurangguiden "Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018" med en 9:e plats.

I den nya boken Året på Gastrologik (februari) får man följa kockarnas gastronomiska resa som lett till deras unika och internationellt hyllade mat. I boken presenteras de rätter som serveras under ett år, såväl filosofin bakom som grunderna och tekniken i tillagningen. Med ett öppet sinne och förmågan att se råvarornas egenskaper utan förutfattade meningar blir rätterna helt unika, på Gastrologiks sätt.

Den här boken är en hyllning till svensk natur, orubblig vänskap, passionerade gäster och restauranger vi har lärt av. Vi hoppas att vår historia kan förlänga ditt besök, eller ge ett smakprov på vad som väntar. Stökiga år i Paris, slitsamma jobb på stjärnkrogar, gäster som önskar att hela kvarter stängs av inför sina besök och en lång jakt på åkerbär. Det här är vår restaurang – och vi vill dela den med dig. - Anton Bjuhr & Jacob Holmström


Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019

Kikärtskakor från Friggs - en innovation i butikshyllan

Mat och Restaurang Kikärtan har tagit Sverige med storm de senaste åren, med…
11 Jun, 2019

Löfbergs möter framtiden på The Lobby

Mat och Restaurang Kafferosteriet Löfbergs vill lära sig mer om hur kaffeupplevelsen kan…
11 Jun, 2019

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Vin Idag den 11 juni släpps det några kvalitativa viner från…
11 Jun, 2019

Limited Edition från Maldon havssalt

Mat och Restaurang Maldon havssalt lanserar för första gången på den svenska marknaden…
11 Jun, 2019

När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas…
11 Jun, 2019

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Övrigt Hur mycket skräp samlades in? Vad var det konstigaste fyndet?…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet