Hem Vinvärlden Nya starka årgångar: Bin 28 Shiras 2021 & Allesverloren Tinta Barocca 2019

Nya starka årgångar: Bin 28 Shiras 2021 & Allesverloren Tinta Barocca 2019

av Anders Enquist

Nya starka årgångar: Bin 28 är Penfolds första “Bin vin” och debuterade i Australien 1959. Idag skördas frukten från flera vingårdslägen i olika regioner, då McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway, Wrattonbully och Clare Valley. Portugisiska druvan tinta barocca har länge visat sig passa Allesverlorens sydafrikanska vingårdsdynamik i Riebeek-dalen i Swartland alldeles förträffligt, och husets Tinta Barocca vin har varit en mycket stabil pjäs i portföljen. Nya årgångar av vinerna har nu lanserats på Systembolaget, och det är två bra sådana.

Nya starka årgångar

Nya starka årgångar

 

Bin 28 Shiraz 2021
South Australia / Australien / Penfolds / Nr 16320 / 271 kr / 93
Själva ser man årgången i nämnda regioner som mycket bra för framför allt cabernet sauvignon och shiraz då en  sammantaget svalare årgång än genomsnittet gav en långsam mognad. Det har i sin tur gett vinet en elegant välutvecklad fräschör med bevarad fast kryddighet i den mineraliskt steniga grundmörka hållningen med juicy citrusnoter. Det är även en shirazkaraktär med smått Bordeauxiska fruktnosningar med ceder, tobak, cassis och björnbär i plommon och körsbärsnoterna. Rent och samtidigt rikt och fästande med ödmjuk silkesskärpta tanniner. Ett bra pris för att nå Penfolds nobla shirazfäste. 12 månader i amerikansk ek typ hogsheads, varav 7% nya.

Allesverloren Tinta Barocca 2019
Swartland / Sydafrika / Allesverloren / Nr 12002 / 131 kr / 90+
Årgången bjöd på en klart mindre skörd än brukligt men desto bättre kvalitet på innehavet. Druvorna skördas från upp till 66-åriga planteringar i lägen på 140 meters höjd på Kasteelbergs sluttningar.
Fint rödnosad bärvitalitet med juicy mineralisk sättning i en mörkare mognad med salviastrykningar liksom snyggt slipade tanniner, ger bra korsdrag och energi mellan friskhet och transparent robust stadga. Kombinationen av nya och använda fat i den åtta månader långa lagringen har en fin balans och ger kryddighet med cederlutningar och små passande vaniljnoter och kaffebönor i fruktigheten. Stark dagsform och minst sju goda år framför sig.

RELATERAD LÄSNING