Hem Whisky & Bourbon Nya svenska smaksatta vodkor

Nya svenska smaksatta vodkor

av Livets Goda

”Just det vill det svenska företaget Virtuous Spirits ändra på. Tidigare i vår började de testa sina smaksatta vodkor på ett antal restauranger och barer runt om i Sverige, bland dem Story Hotel, AG, Häktet och Och Himlen Därtill. ””För oss är det centralt att arbeta med en kombination av genuina hantverksmetoder och äkta högklassiga råvaror””, berättar Claes Stenmark, grundare av Virtuous Vodka och betonar att det är viktigt att man som konsument ska känna igen dofterna i spriten från just de naturliga råvarorna. Några artificiella aromämnen används alltså inte. ””Dessutom arbetar vi med helt ekologiska råvaror””, lägger Claes till. Seabuckthorn (nr 84940 / 298 kr / 93 LGP) har en svagt halmgul färg och en inbjudande elegant, mjukt sötaktigt fruktig och helt autentisk doft av havtorn. Smakmässigt förenas en mild sötma med en påfallande frisk syra, något man sällan känner i sprit, och en riktigt fin nästan lite jordig och rökig komplexitet av havtornen. Det är ett riktigt bra och intressant exempel på smaksatt vodka som inte bara har sin plats i baren, utan också har potential att bli en framtida klassiker på vårt svenska brännvinsbord, vilket jag har premierat med ett extra kvalitetspoäng. Samma färg har Bitter Lemon (nr 84978 / 298 kr / 92 LGP) men med en större och mer intensiv arom med en underbar ren och sötsyrlig doft av citronmarmelad (många citrussmaksatta vodkor har en märkligt artificiell doft av citron, som i rengöringsmedel), och man kan nästan förnimma den fina känslan av bitterhet från skalen som i en hemlagad marmelad. Även i denna inleds smaken med en mjukt sötma, men bitterheten gör sig snabbt påmind och sitter kvar länge i den citrusfruktiga och även här något syrliga smaken. Även den här vodkan finner sin naturliga plats i både baren och till sillbordet. I Vanilla (nr 84965 / 298 kr / 91 LGP) har man använt sig av riktlig mängd fin bourbonvanilj, vilken tydligt dominerar doften i denna vackert bärnstensfärgade vodka. Sötman och den tungt blommiga vaniljdoften är bekant för varje hemmakonditor som har kostat på sig den allra finaste vaniljen, men här finns också en djup fruktighet som nästan drar åt torkade plommon (den tonen kommer från själva blomstängeln som kapslar in vaniljen). Man skulle nästan kunna tro att smaken skulle vara söt, men sötman finns bara i den inledande fasen av smaken, därefter tonas den ner. Jämfört med de två tidigare, känns den här dock mer orienterad mot baren och är egentligen för karaktärsfull för att njutas av på egen hand. Med en bakgrund som kock har Claes god råvarukännedom. Att han blev spritfabrikör var faktiskt ingen slump, det började redan för över tio år sedan då Claes började krydda sprit hemma för skojs skull. ””Efter att ha lämnat restaurangbranschen kände jag för en tid sedan att jag ville börja jobba med smak igen, men att öppna en restaurang, när det redan finns så många bra, kändes inte som en klok idé””, berättar Claes. ””Men så tänkte jag att jag med mina hemkryddade vodkor hade en unik produkt som inte fanns på marknaden, och efter att ha testa idén med min svåger Mario Löfendolk, som varit entreprenör sedan barnsben och numera är något av en marknadsanalytiker, bestämde vi oss för att satsa på det här””, fortsättar han och lägger till att man inom ett par månader fick ihop 129 intresserade delägare och kapital nog att satsa fullt ut i kommersiell skala. Ett av sorgebarnen i den kryddade vodkavärlden är hallonvodkorna, som alltid har en besvärande godisliknande ton som av hallonbåtar. Anledningen till det är att man använder sig av billiga hallondoftande estrar, så som hela godis-, läsk- och livsmedelsindustrin gör när de påstår sig ””smaksätta”” sina produkter. Här hos Virtuous Vodka använder man riktiga hallon, vilket med all tydlighet i världen märks när man skänker upp Raspberry (nr 84978 / 298 kr / 92 LGP). Det smakar verkligen sommarens nyskördade och till saft kokta hallon om vodkan, som i den första smaken är hallonfruktigt söt, men också får en komplex nyans av hallonfröna och en torr, elegant och välsmakande finish. Vilken härlig vodka att sätta piff på en cocktail eller en dessert, eller att bara njuta av precis som den är! Ginger (nr 84958 / 298 kr / 90 LGP) är kryddad med färsk ingefära och har en trevligt fruktig och lätt kryddig arom utan att vara för påträngande. Återigen känns aromen igen från äkta råvara, vilket också gör att man bara genom att lukta på spriten får en känsla av att smaken kommer att vara lite kryddhet. Och nog finns där en fin ingefärshetta som nästan helt förtar eldigheten från alkoholen, men också en diskret sötma och fruktighet som skapar smaklängd och balans. Som ensam snaps är den troligen lite svårsåld annat än som en spännande smaksatt sprit till vissa enskilda rätter, men som kryddig spets i barskåpets batteri gör den sig troligen utmärkt. Om chile länge har varit en gastronomisk trend och hettan har kommit för att stanna, är chilekryddad öl en ny trend i framför allt USA. Hos Virtuous Spirit har man inte legat på latsidan, utan lanserar nu också Chili (nr 84017 / 298 kr / 91 LGP) som inte bara har en distinkt chilehetta som fattar tag i gommen, utan också har en riktigt fin arom av färskskuren framför allt grön chile. Helt klart är spriten intressant, och kvaliteten är tvivelsutan hög (därav det höga poänget), men den kommer nog ändå vara den minst lättsålda i sextetten. Jag antar att den framför allt kommer att användas som en liten krydda i cocktails, på samma sätt man använder bitters. Denna undran framför jag till Claes. ””Märkligt nog är det här den våra sorter som går allra bäst på krogen, och den används både i cocktails och serveras som järn””, förklarar han. Till en början har man valt att enbart satsa på den svenska marknaden, men ambitionen är att framöver ta den svenska smaksatta Virtuous Vodka ut på de internationella marknaderna. ””Vi har redan fått signaler från flera marknader att de är intresserade, bland annat England, USA, Danmark, Italien och Brasilien””, säger Claes entusiastiskt. Hur mycket sprit man kommer att göra vet man inte. Claes kan inte ens uppskatta hur stor volym man kommer upp till i år. För säkerhets skull har man börjat bränna ett litet lager av grundspriten, som görs av svenskt ekologiskt odlat råg, vilket till skillnad från potatis och vete ger en lite rikare och rundare smak på vodkan.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING