Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nya trattorian Florentine öppnar på Södermalm och hyllar den italienska discokulturen

Nya trattorian Florentine öppnar på Södermalm och hyllar den italienska discokulturen

av Livets Goda

I april lanserar gruppen bakom de framgångsrika Basta-restaurangerna, Florentine, en fantasifull och exklusiv trattoria vid  Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Florentine är en hyllning till 70-talets glamorösa Italien och den italienska discokulturen – en modern trattoria där gästerna bjuds på klassiker gjorda med stor omsorg kring hantverket och råvarorna.

Sommaren 2022 var det premiär för Basta i Stockholm och restaurangen har sedan dess serverat 120 000 gäster på ett halvår.

Med succén från Bastas stockholmslansering i ryggen har vi fått blodad tand för Stockholms fantastiska krogscen och just Florentine är drömprojektet där vi tänjer alla gränser som finns. Vi vill skapa en ny, modern mötesplats på Södermalm och med Florentine tänker vi framför allt upplevelse, där gästen kliver in i en filmscen från 1970-talets glamorösa Italien och vi får den fina äran att regissera filmen. Vi har satt ihop ett riktigt vasst team med internationellt prisbelönta designer och tror starkt på att vi kommer lansera en ny typ av italiensk restaurang som idag inte har någon motsvarighet i Sverige, säger Brazer Bozlak, grundare och vd för Urban Italian Group.

Florentine får hela 200 sittplatser på en yta på 500 kvadratmeter samt en inglasad uteservering. Inne i lokalerna välkomnas gästerna av handgjorda ljuskronor från Murano, stripade marmorgolv, handsnidade marmorstatyer som replikerar fasader på historiska italienska byggnader, ett teatraliskt öppet kök samt en stor 360-graders cocktailbar med över 1000 alkoholflaskor på display. Inredningsdetaljerna är handplockade från italienska, lokala second
hand-butiker av grundarna själva.

Här möter tradition modern matlagningsteknik. Menyn är utformad i syfte att kunna delas sinsemellan, som vid en stor italiensk familjemiddag och består av en kombination av italienska klassiker. Utbudet passar såväl en trerättersmiddag som ett spontant barhäng.

Vi vill ta gästerna på en fantasifull resa, det kan vara till den lokala trattorian i Rom där servitören slungar en autentisk Carbonara i ett 10 kilo pecorinohjul eller till den italienska rivieran där Linguine al Limone serveras längs kusten. Hantverkspasta och långjäst pizza Napoletana utgör själva kärnan av vårt kök och vår unika presentation av Tiramisu, som vi kallar Lavamisu, är något som ni aldrig sett i Skandinavien tidigare, säger Kristjan Longar, operativ chef på Urban Italian Group.

På fredagar och lördagar efter middagstid svidar Florentine om till Disco trattoria. Här erbjuds ett stort utbud av cocktails och häng kring den stora baren där livlig musik spelas av bokade DJs.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING