Hem NyheterVinnyhet Nya Winefinder-domen visar att Regeringen behöver agera snabbt för täcka kryphålen i svensk lagstiftning och värna monopolet

Nya Winefinder-domen visar att Regeringen behöver agera snabbt för täcka kryphålen i svensk lagstiftning och värna monopolet

av Livets Goda

Nya Winefinder-domen: Den 7 juli meddelade Högsta Domstolen domen mot danska nätvinhandlaren Winefinder, som stämts av Systembolaget. Enligt Högsta Domstolens dom bryter Winefinder inte mot lagen när de säljer vin till svenska kunder, trots att detta tydligt underminerar Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Nya Winefinder-domen

Nya Winefinder-domen

Den nuvarande lagstiftningen gällande distanshandel har länge kritiserats och utgjort föremålet för en rad utredningar. Högsta Domstolens dom understryker det många kritiker menat länge – regeringen måste uppdatera lagstiftningen för att säkra monopolet och värna folkhälsan.

Den 7 juli meddelade Högsta Domstolen domen mot den danska nätvinhandlaren Winefinder, som stämts av  Systembolaget. Högsta domstolen dömde till Winefinders fördel och konstaterade att den typ av distanshandel som Winefinder bedriver är laglig, trots att företaget både står ansvariga för försäljning av alkoholprodukter och till stor del även av leveransen till köpare.

“För oss är det tydligt att Winefinder erbjuder detaljhandel av alkohol till svenska kunder. Detta då företaget tydligt riktar sig till svenskar och arrangerar både försäljning och leverans via deras hemsida. Sådan verksamhet underminerar Systembolagets monopol kraftigt, och är problematiskt både ur ett folkhälso-och EU-rättsligt perspektiv. Frågan har dessutom varit föremål för ett antal statliga utredningar som konstaterat att tillåtandet av sådan verksamhet knappast varit lagstiftarens intention”, säger Emil Juslin, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO.

IOGT-NTO är oroade över vad domen kommer innebära för det svenska detaljhandelsmonopolet och svensk alkoholpolitik.

“Detta kommer leda till att fler liknande företag etableras, vilket gör att detaljhandelsmonopolets ensamrätt urvattnas. Det här kan ha förödande långsiktiga konsekvenser för Systembolagets monopol och i sin tur folkhälsan. Det är därför viktigt att regeringen omedelbart följer Norge och Finlands exempel och förtydligar lagen för att täppa till detta kryphål, det är nödvändigt för att framtidssäkra monopolet. Norge och Finland gjorde det för länge sen, och Sverige har ingen anledning att vara sämre. Det finns flera färdiga förslag från tidigare svenska utredningar – nu är det dags att ta till handling”, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO. 

RELATERAD LÄSNING