Nya Zeeländska vinproducenterna välkomnar reducerad skörd

I Marlborough som är landets största vinregion är Sauvignon Blanc skörden nästan 20 procent mindre än normalt. Dessutom är skörden från den allt mer populära Pinot Noir-druvan från landet, i år 25 procent mindre än vanligt på grund av frost under blomningen. Clive Doougal, producent bakom Seresin Estate har 15 procent lägre avkastning än normalt men hävdar att det är det bästa som kan hända den Nya Zeeländska vinbranschen. Medan volymen har reducerats lovar kvaliteten desto mer. Generellt har skörden i de olika regionerna sjunkit med mellan 15 och 25 procent jämfört med senaste åren. Om nu trenden håller i sig och även 2011 års skörd blir mindre, vilket många förutspår, så har landet kommit till rätta med sin överproduktion av vin. De överfulla lager som stått sedan krisen har lett till omfattande rabatter på landets viner vilket i förlängningen kan skada varumärket kraftigt.