Hem Vinvärlden Nyårsinspiration – Champagne från Palmer & Co

Nyårsinspiration – Champagne från Palmer & Co

av Livets Goda

Nyårsinspiration: Endast ett fåtal producenter av champagne har uppnått liknande framgång och sett en sådan högkvalitativ utveckling som kooperativet Palmer & Co, som skapades av sju producenter strax efter det sista världskriget. Idag representerar Palmer en förening av hundratals odlare som gemensamt äger hundratals hektar mark.

I Sverige är Palmer & Co ett välkänt varumärke inom Champagne. Deras viner, där chardonnay ofta spelar en framträdande roll, har blivit favoriter för många tack vare den synliga kopplingen mellan pris och kvalitet. Producenten har aktivt investerat i att förbättra sin verksamhet och har bland annat en modern anläggning som tydligt har bidragit till en övertygelse om att det bara blir bättre och bättre här varje år. Detta märks särskilt i husets imponerande Brut Réserve, som innehåller en generös mängd reservvin. Dessutom levererar årgångsvinerna till ett pris som få andra producenter kan konkurrera med.

Nyårsinspiration

Nyårsinspiration

Nyårsinspiration: Livets Goda om champagnerna från Palmer & Co

Palmer & Co Brut Réserve
(Nr. 7372, 750 ml, 369 kr, 375 ml, 219 kr, 90 p)
Den granskningen i nosen avslöjar genast två viktiga detaljer; att chardonnay är den tydliga stjärnan i blenden och att mängden reservvin inte går att ignorera. Med en enkel skanning av qr-koden på baksidan avslöjas också druvornas sammansättning – 57 procent chardonnay, 22 procent pinot noir och 21 procent pinot meunier. Imponerande 40 procent av vinets karaktär kommer från noga utvalda reservviner. Doften är magnifik och full av karaktär med noter av grillad citron, rostade mandlar, subtila vaxiga nyanser, smörig brioche, krispiga kaksmulor och solmogen stenfrukt. Här känner man verkligen av reservvinernas påverkan på doftpaletten. Smaken är skarp och elegant, med en följsam och varsam mousse, inslag av citrus och kalkig mineralitet, stenfruktig skalbeska och en hint av nötiga undertoner. Palmer’s Brut Reserve är en exceptionellt välgjord buteljering som har vilat i källaren sedan april 2018 och degorgerades i mars 2022.

Palmer & Co Vintage 2016
(Nr. 7867, 449 kr, 90 p)
Året 2016 var verkligen en utmaning för många champagnehus, med allt från svår frost i början till problem med röta senare under växtsäsongen. Det krävdes således en noggrann sortering för att bibehålla kvaliteten, och i det avseendet har Palmer verkligen utmärkt sig i denna årgång, som främst består av chardonnay och pinot noir. Årgången 2016 presenterar en härlig palett av vitblommiga toner i en sval och vaxig stil, en antydan av hallon, solmogen gul stenfrukt och brödiga inslag, tillsammans med diskreta mandelnyanser. Smaken är frisk och livfull med en bubblande mousse, en torr känsla och en stramhet från äppeltoner och solmogna citrusfrukter. Den eleganta eftersmaken bär även på en antydan av mognad. Det här är en champagne som med fördel kan avnjutas redan idag och som ger en delikat njutning direkt.

Palmers utbud på Systembolaget finner du här

RELATERAD LÄSNING