Hem NyheterNyhet WB Nyfiken på öl? Missa inte Ölets Dag den 20 juli

Nyfiken på öl? Missa inte Ölets Dag den 20 juli

av Livets Goda

Idag finns drygt 400 aktiva bryggerier i Sverige. Bryggerierna finns fördelade över hela Sverige i samtliga 21 län och skapar uppåt 60 000 jobb, allt ifrån arbetet på kornfältet till servering av öl i glaset. Bryggerierna förser den svenska marknaden med cirka 460 miljoner liter öl varje år – både med och utan alkohol.


– Inom svensk bryggerinäring finns ett stort spektrum av öl i olika stilar, smaker och alkoholstyrkor. Bryggerierna har verkligen varit skickliga på att ta fram öl för alla typer av konsumenter. Även de konsumenter som säger att de inte tycker om öl utan ser sig som vindrickare, kan idag hitta en ölstil som passar. Idag finns en öl för varje smak och varje tillfälle, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier

För att ytterligare lyfta fram den svenska bryggerinäringen och den mångfald av ölstilar som produceras i Sverige lanserar branschföreningen under våren ”#Nyfiken Öl”, en site för alla nuvarande och blivande ölälskare. Här finns, förutom en karta med svenska bryggerier, utmärkta möjligheter att lära sig mer om en mångsidig dryck med starka historiska rötter.

– Bryggeriernas historia och öl som dryck går tillbaka många hundra år i tiden och vi vill med den här sidan få ännu fler att utforska, prova och lära sig mer. Exempelvis hur bryggeriprocessen går till och vilka olika smakvarianter som finns. Ett utmärkt tillfälle att vara nyfiken på öl är den 20 juli då Ölets Dag går av stapeln, säger Anna-Karin Fondberg.

Ölets Dag initierades för 10 år sedan av Sveriges Bryggerier. Fokus är på hantverket, kunskapen och människorna bakom ölet. För första gången finns nu en karta framtagen där intresserade lätt kan hitta deltagande bryggerier och de event som kommer att äga rum.

– Det här är en dag när man ska passa på att besöka ett bryggeri, en pub, en butik eller restaurang i sin närhet om man är nyfiken på öl, bryggeribranschen eller vill växla några ord med en bryggare. Kartan och eventen uppdateras kontinuerligt hela tiden fram till den 20 juli.

Länk till sidan #NyfikenÖl: https://www.nyfikenol.se/

RELATERAD LÄSNING