1

Nyhet – Agitator Argument Lönnsirapsfat

Agitator Whiskymakare presenterar något så ovanligt som en rågwhisky som lagrats på fat som tidigare innehållit lönnsirap. 

Att tillverka Rågwhisky är i sig en utmaning. Råg saknar ett yttre skal som korn har. Det gör att mäskbädden blir kompaktare och det blir svårare att få vätska att rinna genom silplåtarna. Därtill så blir mäsken gjord på råg mer trögflytande och får en tjockare konsistens, som i vissa fall liknar tapetklister. Den kombinationen gör att det blir en större utmaning att producera rågmäsken, men i slutändan får man fram ett annorlunda destillat.

  • Rågwhiskyn är i särklass den whiskyn vi haft mest utmaningar med att producera, men resultatet gör mödan värd, menar Oskar Bruno, Destillerichef på Agitator.

Agitator Argument Lönnsirapsfat har först lagrats på nya amerikanska ekfat och sedan slutlagrats i drygt 8 månader på fat som tidigare lagrat lönnsirap. Lönnsirapsfaten kommer från USA och är 60-120 L stora.

Agitator tipsar;
Dricks med fördel ren eller med lite is eller varför inte prova att blanda en klassisk Old Fashioned.  Vad sägs om lönnsirapswhisky till amerikanska pannkakor eller till vaniljglassen?

Agitator Argument Lönnsirapsfat har en styrka på 46% och får en tillfällig lansering på Systembolaget med artikelnummer 41335-01. 6000 flaskor hamnar på hyllorna i 220 butiker runt om i landet 24 mars. Priset är 599 kr för 70 cl.