Hem Vinvärlden Nyhet den 1 februari – en stramare version av First Drop Wines Mother’s Milk

Nyhet den 1 februari – en stramare version av First Drop Wines Mother’s Milk

av Livets Goda


First Drop Wines är ett projekt som sticker ut på flera sätt. Dels för att man inte äger egna vingårdar, inte en enda faktiskt, dels för att producentens viner avviker från den gängse uppfattningen av Barossa. Inte minst då husets Mother’s Milk, inköpt högklassig frukt men som inte extraheras eller kryddas upp med en rejäl dos ny ek. Istället är det ett transparent shirazvin som främst lagras i stora använda ekfat för att blott ge vinet den lilla mikrooxidationen och låta frukten tala. Och som den snackar i 2016!

2016 Mother’s Milk, Barossa Valley (artikel 99156, 159 kr)
Direkt från start så är charmen i on-läge och det väller ut snyggt svarvad mörk frukt i form av skogsbär samtidigt som det kikar fram lätt rökiga inslag, eukalyptus, örtbukett och viol. Omfamnande men aldrig burdust, bara lätt att ta till sig. Likaså smaken; här är det långt ifrån Barossa-uppfattningen med pumpade intryck och istället är det stramt saftig björnbärsfrukt med örtkvistar, mynta främst och ett rökigt inslag med diskret fatkryddighet. Eukalyptus ja, på ett uppfriskande vis men det blir aldrig ett dominant drag, särskilt inte när vinets temperatur hålls vid 14 C. Bäst som ung även om det håller nivån för kortare lagring två-tre års tid. Får man skriva klunkvänligt?

Redaktionens intryck: 91/100 LGP

Mother’s Milk släpps den 1 februari i små partier-lanseringen och kostar 159 kronor. Länk till vinet >>> HÄR.

Lite kuriosa på vägen. När vinmakaren och delägaren Matt Gant var i Stockholm för ett par år sedan träffade han redaktionens chefredaktör Anders Enquist och de landade på PA & C:o där ”förhöret” inledde – något som Matt valde att dokumentera i en seriestrip som vi bjuder på här. Och Per, ja det är Gessle som även var på restaurangen samtidigt…

Anders & Matt i samspråk

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING