Hem NyheterNyhet WB Nyhet första september: Paul John Bold – indisk rök med tropisk lagring

Nyhet första september: Paul John Bold – indisk rök med tropisk lagring

av Livets Goda

Paul John, eller John Distilleries Pvt Ltd, grundades av Paul P. John 1996. Trots att bolaget ännu inte är 25 år fyllda har man redan hunnit göra en makalös resa. I dag tillhör några av Paul Johns whiskysorter världens mest sålda. Deras blendwhisky, Original Choice, säljer närmast ofattbara 150 miljoner flaskor årligen. Den första september lanseras nu Paul John Bold på Systembolagets fasta sortiment.

Tropisk lagring

Att lagra whisky i Indien är en krävande utmaning. Det är tidvis bedövande varmt och den höga temperaturen gör att avdunstningen blir mycket hög. Omkring 8–10 % försvinner ur faten varje år.
I Goas fuktiga klimat är det till största delen alkohol som avgår. Samtidigt gör det tropiska klimatet att mognandet påskyndas och att smaker koncentreras. På Paul John brukar man säga att ett års lagring i Goa motsvarar fyra års lagring i Skottland.

Rökwhiskyn Paul John Bold

Paul John Bold är destilleriets rökigaste uttryck. Malten torvröks hårt, till cirka 30-35 ppm, vilket är i nivå med flera av Islays klassiska destillerier. Men där slutar likheterna.

För att vara så fenolstinn är whiskyn påfallande mjuk och fruktig. Det förklaras dels av Paul Johns panntyp, med uppåtlutande lynearms och så kallad boiling ball på halsen, men också av det sexradiga kornet man använder. Sexradigt korn odlas knappast i Europa. Sådant korn har högre andel proteiner och enzymer samt mindre mängd kolhydrater och stärkelse. Detta ger en annan typ av jäsning och smakutveckling. Det sexradiga kornet har också tjockare skal, vilket i sin tur påverkar mäskningen och ger en mer skalfri och esterrik vört. Sammantaget innebär detta att destillatet blir fruktigt och mjukt.

Paul John Bold är har hyllats för såväl rökighet, som fruktighet och mjukhet och den har tilldelats ett stort antal internationella priser. Ett 30-tal betydande utmärkelser ståtar nu på huvudkontoret i Bangalore. Bland priserna märks exempelvis dubbla guld i San Francisco och bästa asiatiska whiskyn vid stora skotska bedömningar.

PAUL JOHN BOLD PEATED, 46%
Indian Single Malt Whisky

Säljstart:           2020-09-01, Fast Sortiment 228 butiker
Artnr:                439-01
Pris:                   439 kr
Alkoholhalt:    46 %
Ursprung:        Goa, Indien
Typ:                   Indian Single Malt whisky
Malt:                 Hårt torvrökt, ca 30-35 ppm, av 6-radigt korn från norra Indien
Jäsning:            55-60 timmar, till ca 5% ABV
Destillation:    Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor utrustade med boiling ball och uppåtlutande lynearms.
Ålder:                Anges ej på etiketten
Fat:                    Bourbonfat, first-fill och second-fill från Buffalo Trace
Övrigt:              Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen. Cirka 8-10% angels share. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING