Quaffable Wines är glada över att lansera en ny årgång från pionjärerna på Spinifex, som i snart 25 år har utmanat bilden av vad ett Barossavin ska smaka. Den 15 november släpps 1 800 flaskor av Spinifex Papillon 2022 i tillfälligt sortiment.
Liksom en fjärils vingslag kan starta en storm på andra sidan jorden, ändrades något i grunden när Pete Schell och Magali Gelyg rundade sitt vineri i Barossa 2001. Med sin för regionen banbrytande inställning till vinmakning, tvärt emot rådande trender om sökandet efter ”optimal mognad”, intensiv extraktion och nya barriquer, använde de sig av tekniker de lärt sig under sina sex år då de arbetat i Frankrike. Jäsning i öppna jäskärl på de egna jäststammarna, korgpressar och lång maceration efter avslutad alkoholjäsning är alla traditionella metoder, men som inte hade något hem i Barossa då.
I sin strävan att göra viner som bygger mer på finess och elegans än koncentration och fat har Spinifex idag fått sällskap av en handfull nya producenter.
Papillon är en blend av cinsault och grenache och i årgång 2022 är proportionerna 87 % cinsaultoch 13 % grenache. Cinsault-druvorna hämtas från två vingårdar, där den ena ligger på en röd lergrund i Ebenezer som planterades år 1910 och den andra på sandjordar i Bethany som är planterade med 40-åriga rankor. Grenachen kommer från en vingård med fristående bush vines i Vine Vale planterad redan år 1890. Druvorna avstjälkas och jäser som hela druvor innan lagring i en mix av större neutrala ekfat och rostfria ståltankar.
Nr 90569, 215 kr
1 800 flaskor lanseras den 15 november.