Som en av de första marknaderna i världen lanserar Arvid Nordquist nytillskottet Levantine de Musar på Systembolagets hyllor den 3 mars från det libanesiska vinhuset Chateau Musar. Ett helt nytt rött vin i småskalig produktion av ekologiskt odlade druvor med tempranillo i druvblandningen får se dagens ljus.
Den 3 mars lanseras 2 400 flaskor av nyheten Levantine de Musar för 199 kr från kultförklarade Chateau Musar i Libanon exklusivt på Systembolaget och den svenska marknaden som endast en av tre marknader i världen. Den ursprungliga idén uppstod i samband med en Musar-entusiasts studier till Master of Wine i UK.
Levantine de Musar är ett vin utan fat som produceras i mycket liten skala av ekologiskt odlade druvor från vingårdar i Bekaadalen på 1 000 meters höjd som ger förutsättningar för en långsam mognadsprocess och aromrikedom. Låga skördeuttag ger hög fruktkoncentration och liksom alla Chateau Musars viner produceras Levantine de Musar enligt filosofin att varje årgång är speciell och naturen får ha sin gilla gång.
I denna första utgåva av årgång 2020 bidrar tempranillo för första gången till druvblandningen med en fjärdedel tillsammans med 65% cinsault och 10% cabernet sauvignon. Vinet buteljerades utan filtrering i början av juli 2021.
Så här säger chefsvinmakaren Tarek Sakr:
“Fiery red with a very clear depth into the glass, red fruits on the nose, cherries and raspberries with dried tomatoes and a hint of fig jam, many layers of aromas in this richly fruity wine. Berry fruits follow through to the palate with blackcurrants, cherries and very soft tannins that add a touch of silkiness to this wine. On the mid palate, there is an intense fragrance of rose water and a long after taste of pomegranate. Very complex wine with a lot of potential due to very low yields”.
Som kontrast till flaggskeppet Chateau Musar, som med fördel kan lagras i decennier, är Levantine de Musar i första hand tänkt att njutas av redan nu.
2020 Levantine de Musar, 199 kr, 2 400 flaskor lanseras 3 mars