Hem NyheterVinnyhet Nyhet från G.D. Vajra – Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021

Nyhet från G.D. Vajra – Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021

av Livets Goda

Den 22 juli lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021 på Systembolaget. Det är ett lätt spritsigt rödvin gjort på 100% Nebbiolo från familjefirman G.D. Vajra.

Sedan 2014 har G.D. Vajra producerat Claré J.C. Langhe Nebbiolo, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo.
G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av Nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även anteckningar gjorda av vinmakaren G.B. Croce från år 1606 som man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver vinet så här: ”vinet är ljust rubinfärgat och har en frisk, bärig, något spritsig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, rosor, jordgubbar och granatäpple. Kanske den bästa årgången hittills? Serveras med fördel svalt, ca 14-16 grader. Drick vinet som aperitif, till buffémat, charkuterier, pizza eller till ljust kött”.

JC Claré produceras med druvor från yngre vinstockar och påminner oss om en nästan bortglömd historia som sträcker sig från 1600-talet fram till början av 1950-talet. Då vinifierade och drack man fortfarande Nebbiolo i en lätt, ung och friskt stil.

2021 blev, trots frost och lokala hagelstormar, en riktigt bra årgång med lång mognadsperiod. Druvorna till Claré J.C. plockades mellan 15 september och 4 oktober. 20% av druvorna jästes som hela klasar. En långsam jäsning med varsam extraktion.

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldo´s filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år. Från årgång 2019 har man återigen börjat certifiera sina viner och inom några år kommer de flesta vinerna att vara ekologiskt certifierade igen.

G.D. Vajra Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021
Nr 95027 · Flaska 750 ml · 13,5 % · Pris: 159 kr
Antal: 1.800 flaskor

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING