Hem Vinvärlden Nyhet – Höghöjds Torrontés från Argentina

Nyhet – Höghöjds Torrontés från Argentina

av Livets Goda

Susana Balbo blev den första kvinnan i Argentina som tog sin oenologexamen och hon inledde sin karriär redan 1981. I närmare 20 år arbetade hon som konsulterande vinmakare för Argentinska och internationella vinföretag men bestämde sig 1999 för att skapa sin egen verksamhet och startade Susana Balbo Wines i Luján de Cuyo i Mendoza.

Utöver sin vinproduktion så är Susana aktiv kommunpolitiker i Mendoza och hon har även varit varit ordförande för Wines of Argentina tre gånger. Under hennes styre lyckades hon positionera både Malbec och Argentina på den internationella vinkartan. Hon har även gått i bräschen för att lyfta Torrontés som kvalitetsdruva.

Livets Goda om vinet:
Ljus, gul färg. Expressiv bouquet med toner av kallväxt frukt, limeskal, litchies, fläder, jasmin, tändsticksplån, rökighet och ett försiktigt fatdrag. Sval gomkänsla, moderat limeaktig syra, toner av vit persika och litchies, ett stänk örter och snygga fat. Klingande rent, lätt parfymerat avslut och fin längd. En väldigt bra torrontés från en av de bättre i Argentina, 90 poäng.

 

Efter avstjälkning för hand och nedkylning till 6 grader sker macerationen tillsammans med torr-is för att bibehålla vinets fräschör. Efter försiktig pressning jäser vinet i nya franska ekfat för att sedan lagras i ytterligare 3 månader på ny fransk ek.

Den 22 september lanseras 1 800 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment

 

Susana Balbo Signature Barrel fermented Torrontés 2015
Pris: 159 kr
Art nr: 92444

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING