Clos des Papes handlar framförallt om röd Chateauneuf-du-Pape; majoriteten av familjen Avrils 35 hektar som är fördelade på flertalet olika lägen i appellationen är nämligen planterade med blå druvsorter. Några få hektar blir det dock över till även en vit version. Odlingarna är biodynamiskt skötta men familjen har nöjt sig med att vara ekologiskt certifierade, något som man varit sedan 2010.
Tjusningen med Clos des Pape är dels att man enkom producerar två viner, ett rött, ett vitt. Inga prestigecuvéer vilket i fallet Chateauneuf-du-Pape känns tämligen tacksamt då dessa ofta tappar det som gör vinerna så fascinerande. Men även familjens förkärlek till Bourgogne som säkerligen agerat medveten eller omedveten inspirationskälla, ger det röda vinet en elegans och mer syrarik struktur än vad som är standard i kommunen. Balansen, trots den ofta höga alkoholhalten, är också något av ett signum för Clos des Papes.
Grenache dominerar det röda men om årgången tillåter så är även andelen mourvèdre icke obetydlig. Något som förklarar den markerade syran i mången Clos des Papes. Mängden syrah är sällan mer än en tiondel och så ingår några få procent av en field blend såsom muscardin och vaccarese. Allt samjäser efter att ha avstjälkats och inga nya ekfat används; här handlar det om gamla foudres.
2015 har alla förutsättningar för att bli ett av de stora åren i modern tid och framförallt är det harmonin – balansen i vinerna som imponerar. Livets Goda fick möjligheten att prova den 2015 Clos des Papes som lanseras på Systembolaget den 20 april och det är onekligen ett vin som visar var skåpet ska stå.
2015 Clos des Papes, Chateauneuf-du-Pape
Visuellt ett vackert rubinrött och transparent utseende. Redan vid upphällningen så är charmfaktorn ett faktum och det är lätt att djupdyka i den omfamnande doften. Bärrikedomen är slösande och associationerna går åt färskkrossade hallon, körsbär och även ett stänk kirsch. Örterna fläktar förbi och särskilt lavendeln skänker fräschhet tillsammans med violtonen. Intrycket är också en snyggt blommig bouquet där det hela backas upp av osande stenkrossmineralitet. Smakmässigt en gomfyllande känsla med bärfokuserade intryck, lakritsrot, violpastill och stendamm. Syran ger frukten ryggrad och någonstans där bakom gömmer sig en tanninstruktur som indikerar lagringsduglighet. Alkoholen klockar in på 15% enligt etiketten men vem bryr sig liksom – det här är så balanserat och harmoniskt.
En stor Clos des Papes, 2015, och de som gillar sin Chateauneuf-du-Pape med ålder kan lugnt lägga några åt sidan men glöm inte heller att det finns en unik charm i vinerna även vid ung ålder och det gör på inga sätt ont någonstans att redan nu njuta av 2015.
Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 95 LGP
2015 Clos des Papes släpps den 20 april och kostar 699 kronor för 75 cl. Importör i Sverige: Jakobsson & Söderström