1

Nyhet i beställningssortimentet – Cut Smoked Rum

Idag lanserades Cut Smoked Rum på Systembolagets beställningssortiment. Bakom denna rom hittar vi Cut Rom som får mestadels av sin rom från destilleriet Worthy Park Estate på Jamaica där man också skördar sina sockerrör från över 4 000 hektar mark. Destilleriet är en av de 5 destillerier som fortfarande odlar sockerrör efter den senaste stora torkan som skördade flera destillerioffer.

En annan nördig detalj att veta är att de koppar pot stills man använder på destilleriet tillverkas av skotska Forsyths. All rom lagras annars i amerikanska bourbonfat. Den rökiga spriten som man här skapat med brända amerikanska ekchips, spenderar en tid tillsammans med en del av tre år lagrad jamaicansk rom i en rök-kondensor. Efter filtrering så tillsätts mer av den tre år lagrade rommen som innan blivit infuserad med Arabica kaffebönor och naturligt tobaksextrakt. Därefter får den färdiga blenden ligga till sig i faten tills allt satt sig som det ska.

Cut Smoked Rum

Storbritannien / Proof Drinks Ltd / 700 ml / Nr 50341 / 349 kr / 87p
Det ska sägas direkt att detta är en riktig publiktjusare till rom, inte utan kvalitativa förtjänster.  Socker choklad, vanilj och arrak drar i ett smått nosförföriskt utförande. I gom uppträder rommen inte för starkt, inte för svagt och vi pratar inte om något ”jätterökigt” här,  vare sig i doft eller gom, mer en ”beska” av förkolnad ek som känns som en bra balansingrediens då det stramar åt sötman och ger ett torrare kryddigt bett i avslutet. Det är ganska gott faktiskt och – också – serverat i ett bredare glas med en isbit till så är vi tillbaka där vi började, det där om publiktjusare…