Hem NyheterNyhet WB Nyhet på Systembolaget – Jarana Blanco

Nyhet på Systembolaget – Jarana Blanco

av Livets Goda

Den första September listas Jarana Blanco i Systembolaget fasta sortiment. Jarana är en tequila gjord på 100% agave och kommer från det kända tequiladistriktet Jalisco.

Skillnaden mellan Mixto och 100% agave

Tequila måste bestå av minst 51 procent agave, resten kan bestå av sockerrör eller majs. En sådan tequila kallas mixto (blandad). De exklusivare tequilasorterna är gjorda av 100 procent agave, vilket anges på etiketten som ”100 % de agave”. Jarana Tequila Blanco tillhör den senare kategorin.

Om Agave

Agave (Agave tequilana) har meterhöga, taggiga blad och en ananasliknande stam, piña, som används i tillverkningen. När agaven är 7–10 år gammal skördas den och stammen, som väger 35 till 100 kilo, huggs i mindre bitar. Bitarna rostas i traditionella tegelugnar, horñas, eller kokas i tryckkokare. Kokningen förvandlar agavens stärkelse, inulin, till socker. Stambitarna krossas och den utvunna agavejuicen blandas med vatten som sedan förs över till stora jästankar. Den jästa brygden destilleras i enkelpanna eller kolonnapparat till en alkoholhalt på runt 50 procent. Jämfört med exempelvis vodka, där spriten först destilleras till över 90 procent för att sedan spädas med vatten, så är detta ganska lågt. Detta gör att agavesmaken i tequila är väldigt tydlig. Därefter filtreras spriten och späds med vatten till lämplig alkoholhalt.

Jarana Blanco

Alkoholhalt: 35%
Pris: 279 kr

”Vi är väldigt glada över denna lansering. Jarana blanco avnjutes bäst i drinkar såsom Margarita eller Paloma. Jag gillar personligen att dricka den på is med en apelsinklyfta” Gabrielle Hjorth Brand Manager Jarana.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING