Hem Whisky & Bourbon Nyhet på Systembolagets fasta sortiment – Paul John Bold Single Malt

Nyhet på Systembolagets fasta sortiment – Paul John Bold Single Malt

av Anders Enquist

På livetsgoda.se har ni redan kunnat läsa om att vi från och med den första september hittar Paul John Bold Single Malt på hyllorna i 228 butiker. Det är ytterst glädjande att konstatera. Det är en bra whisky. John Distilleries har på kort tid etablerat en hög status med sin single malt whisky.

Destilleriet, som vi hittar vid en industrigata i den lilla byn Cunculim i södra Goa en mil från Arabiska Havet, grundades av Paul P. John 1996, men den första batchen av Paul Johns Single malt whisky ångades fram genom de två brittisk-tillverkade kopparpannorna, med en daglig kapacitet på 3 000 liter, så nyligen som 2007. 2012 kunde destilleriet presentera den orökta Brilliance och försiktigt rökiga Edited gjord på indisk malt som delvis har torkats med importerad torv från Skottland. Från början hade man dock ingen tanke på att göra single malt, det var huvudsakligen melasswhisky, cognac och rom som gällde på den tiden och destilleriets melasswhisky Original Choice ligger fortfarande på topplatserna över världens mest sålda whisky.

Paul John Bold Peated Single Malt  46%

Goa / Indien / Nr 439 / 439 kr / 91p

Paul John Bold är destilleriets rökigaste whisky och får antas vara cirka 7 år, ingen ålder uppges på whiskyn så vi får här anta lite. Malten torvröks till cirka 30-35 ppm och ger en balanserad rökighet i en single malt som överlag är citrusfruktig och silkigt mjuk i bettet och där maritimt vegetala vågor rullar in snyggt. Sötman präglas av rostade kaffebönor, mörk choklad och lakrits och ger en mörk rondör i den ljust luftiga och mer stramade linjen strukturellt. Snyggt!

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

RELATERAD LÄSNING