Hem NyheterVinnyhet Nyhet – SOU Alvarinho

Nyhet – SOU Alvarinho

av Livets Goda

SOU Alvarinho är ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Med minimalistisk vinifering visar de druvans potential och kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Den 21 januari släpps 360 flaskor av årgång 2019 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnummer 94273 och priset är 299 kr.

SOU Alvarinho är ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Efter att ha diskuterat druvsorten alvarinhos potential över några flaskor vin bestämde de sig för ett gemensamt projekt. Tillsammans visar de druvans fantastiska kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Druvorna kommer från en av Quinta de Santiagos vingårdar i Monção -Melgaço.

Sou är portugisiska för ”jag är”, och SOU Alvarinho är två kompromisslösa vinmakares tolkning av vad druvan alvarinho faktiskt är – raw, rebellious and tense – som de själva säger.

Nunos minimalistiska handlag i vineriet har skapat ett vin som är ett ärligt och osminkat exempel på alvarinhos storhet.
SOU Alvarinho har vinifierats med minsta möjliga påverkan. Efter noggrann selektering, manuell skörd och varsam pressning fick druvorna jäsa på sin naturliga jäst. 40 procent av vinet vinifierades i gamla franska 400-liters ekfat (där den malolaktiska jäsningen också skedde spontant) och 60 procent i ståltankar. Efter jäsning fick vinet vila i nio månader på jästfällningen. Efter lätt klarning och slutlig blending fick det vila ytterligare två månader innan buteljering i augusti 2020.

Art.nr: 94273 | Pris 299 kr | Alk.halt: 12,5 % vol. | Volym: 750 ml

QUINTA DE SANTIAGO
Egendomen omfattar 7,5 hektar i Monção och Melgaço i Vinho Verde, som är mest känt för sina fantastiska viner på druvan alvarinho. Vingårdarna ligger på 70–100 meters höjd på alluviala terrasser, med lerig jordmån och sydostlig exponering.
Quinta de Santiago har varit i familjen Santiagos ägo sedan år 1899. I nästan 100 år var deras huvudsakliga produktion självförsörjning av vin, olivolja, lupiner, spannmål, mjölk, kött och frukt. Majoriteten av druvorna såldes vidare till större producenter fram till år 2011.

Quinta de Santiago använder idag endast egna druvor i sina viner, tack vare ett klokt beslut av farmor och dåvarande ägaren Mariazinha Santiago. Sedan 2009 behåller nämligen vingården druvorna själva för att kunna sälja sitt eget vin. Idag är Joana Santiago – som helt klart ärvt sin mormors energiska passion och respekt för vingården – ansiktet utåt för familjeprojektet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING