Hem NyheterVinnyhet Nyhet – Tommasi Le Fornaci Lugana DOC

Nyhet – Tommasi Le Fornaci Lugana DOC

av Livets Goda

Nu lanseras ett nytt vitt vin på den svenska marknaden – Tommasi Le Fornaci Lugana – som har sitt ursprung vid Gardasjöns södra ände.

Familjen Tommasi är en av Italiens främsta vinmakarfamiljer som nu är inne på fjärde generationen i rakt nedstigande led.
Detta vin är gjort på den inhemska druvan turbiana, även kallad trebbiano di Lugana. Druvan, som är relativt okänd i Sverige, har i Italien gjort sig känd för att leverera florala aromer, citrustoner och en fin syra.

Lugana DOC är en relativt liten appellation om 540 hektar. Den sträcker sig dock över två vinregioner – Veneto och Lombardiet, varav Lugana DOC till största del ligger i den sistnämnda. Lugana har, sin lilla yta till trots, rykte om sig att kunna leverera vita viner av en omisskännlig karaktär av mycket hög kvalitet. Och här har familjen Tommasi odlat vin i 30 år.

Druvorna till Le Fornaci Lugana odlas traditionellt och skördas för hand på tre olika platser i Tommasis vingård Le Fornaci i Lugana DOC. I den ena delen odlas druvorna i ler- och sandjord, vilket ger vinet en stor kropp. På de övriga platserna är jordmånen kalkrik lerjord, vilket bidrar till aromatiska toner, elegans och mineralitet.

Efter skörd pressas druvorna varsamt. Vinet jäser på ståltank i fem dagar under temperaturkontrollerade former och lagras sedan på ståltank i fem månader.

– Gardasjöns storslagna landskap och vyer är redan välbekant för många eftersom det rankas som ett av de mest vackra områdena i hela Italien. Desto mindre känt för svenskarna är Lugana och turbiana. Det är därför en fröjd att få presentera detta vin, som jag skulle vilja kalla ”Italiens dolda talang”, på den svenska marknaden. Min förhoppning är att den mångfacetterade elegans som presenteras i Tommasi Le Fornaci Lugana blir något av Gardasjöns motsvarighet på flaska, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

Tommasi Le Fornaci Lugana lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment.

Tommasi Le Fornaci Lugana
Lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment
Pris: 139 kr // Artikelnummer: 76774
Årgång: 2019
Druva: 100% turbiana
Ursprung: Italien, San Martino, Lugana DOC
Alkoholhalt: 12,5%

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING