Hem Vinvärlden Limiterade nyheter från Glenfiddich lanseras idag klockan 10:00, 94 & 95 poäng

Limiterade nyheter från Glenfiddich lanseras idag klockan 10:00, 94 & 95 poäng

av Livets Goda

IPA Experiment är resultatet av ett samarbete mellan maltmästaren Brian Kinsman och Speyside Craft Brewerys bryggare Seb Jones. Båda kommer från en bakgrund som kemister och redan vid första mötet började de diskutera hur de kunde utveckla nya smaker. De tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och fylldes med whisky. Resultatet blev Glenfiddich IPA Experiment – en whisky som slutlagrats tre månader på IPA-fat.

Whisky & Bourbon Glenfiddich IPA Experiment
Underbar doftdimma av karamelliserade päron och citrus, strösslade med mörk kola-fudge – integrerade med smak av körsbär, vegetala örtvindar möter oss. Chesterfield-läder med påvisande av en viss mognad, cigarrtobak och gamla rep fyller på. Här kan vi sitta ett tag och nosa på, men vardagen kommer ikapp och vi måste gå vidare i arbetet och låta allt detta underbara provas i gom. Vilket vi så gärna gör och där fäster en läcker kryddighet som ger ett stramt motstånd i den mjuka, fylliga viskositeten, och det hela lieras på ett otroligt balanserat och harmoniskt vis. Den så klassiska och finstämda Glenfiddich-sötman finns där, samtidigt som elegans och fräschör är ledord. IPA Experiment är helt sonika ett väldigt smakfullt experiment som ger en whisky med både tydligt ursprung och hög njutningsfaktor!

94 poäng / Whisky & Bourbon

Glenfiddich IPA Experiment
Nr 40011 (700 ml), 649 kr, 43%
Skottland
OBS: Endast 600 flaskor

Whiskyn kan ni beställa här >>

 

För att framställa Glenfiddich Project XX bjöd Brian Kinsman in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet. Väl där fick experterna i uppgift att leta bland 3 000 fat för att hitta sin favoritwhisky. De 20 faten som valdes ut, bland annat Bourbon-, Sherry- och Portfat, blandades samman i en mindre vetting-tank och buteljerades under namnen Project XX.

Whisky & Bourbon Glenfiddich Project XX
Det här är en whisky som bjuder på ett mer intensivt gombett men i ett dräpande elegant utförande, där smakerna är lika stora som bra. Vi förnimmer en större citrusdominans från start, i en torrare stil med bett och bra krydda från vitpeppar, även om vi även här finner en finstämd och integrerad sötma. Sedan kommer underfundiga toner av gammalt läder, båtdäck, mandlar, örtig sälta, viollakrits och även en liten försiktig peatyhint. Det är en mångbottnad pjäs med balans och harmoni rakt igenom hela skådespelet. Det är en perfekt gjutning av olika element och befäster den kunskap och skicklighet som finns fastetsat i kälen hos Glenfiddich, För ynka 699 kronor tar vi del av denna notabilitet, det tackar vi för!

95 poäng / Whisky & Bourbon

Glenfiddich Project XX
Nr 40090 (700 ml), 699 kr, 47%
Skottland
OBS: Endast 198 flaskor

Whiskyn kan ni beställa här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING