Hem NyheterNyhet WB Nyheter från Sliabh Liag Distillers på Systembolaget

Nyheter från Sliabh Liag Distillers på Systembolaget

av Livets Goda

Sliabh Liag Distillers är en mindre producent som destillerar och skapar både whiskey och gin. Det är beläget längs Irlands Atlantkust i Donegal. De märken som produceras har lokal anknytning i både historien och i råvarorna. Sliabh Liag exporterar sina prisbelönta spritdrycker över hela världen och har nu lanserat både The Legendary Dark Silkie  Irish Whiskey och An Dúlamán Irish Maritime Gin i Sverige i år.

An Dúlamán Irish Maritime Gin (nr 51296, 388 kr) från Sliabh Liag Distillers finns nu på beställningssortimentet på Systembolaget. En gin från Irlands nordvästra kust längs Atlanten. Denna gin är destillerad med fem olika sorters lokal tång samt sex andra lokala växter. De olika sorterna av tång skördas för hand längs klipporna när tidvattnet är som lägst. Några av tångsorterna växer endast i små sprickor i klipporna där det är både brant och kargt. Konsten att ta tillvara på den rika tången går århundraden tillbaks i tiden. Head Destiller Moira Doherty säger att hon tar vara på och förgyller havets magi.

The Legendary Dark Silkie (nr 51297, 519 kr) kom till Sverige i i början av 2021 och är en rökig Irländsk whiskey. Sliabh Liag Distillers har med Dark Silkie genom att återskapa smaken från Donegals äldre dagar och tagit den in i nutiden.
James Doherty, grundare och Managing Director för Sliabh Liag Distillers säger:
”Jag har alltid velat tillföra smaken av traditionellt rökig whiskey till vårt klassiska Silkie sortiment och nu har vi äntligen hittat rätt blend för att skapa The Legandary Dark Silkie. Med den kan vi nu introducera den torra, rika och torvrökta smak  som är typisk för Donegal och dess vilda Atlantkust. The Legendary Dark Silkie bär dofterna av färskt äpple, piptobak och den torra rökdoften av en brinnande öppen brasa. Smakmässigt är den silkesmjuk med en söthet av salt kola och med toner av mörk choklad, lakrits, ek, läder och mörka kryddor. Avslutningen är varm med noter av rökt malt och jordnötssmör”

Kärnan i The Legendary Dark Silkie är trippeldestillerad single malt whiskey som fått mogna på sherryfat. Kornet är peated till 55 ppm (parts per million) som efter trippeldestilleringen ger en halt om 22 ppm. Den torvdoftande trippeldestillerade single malt whiskeyn är därefter blandad både med dubbeldestillerad single malt whiskey som har fått mogna i bourbontunnor och med soft grain whiskey som legat på nya ekfat. När blendingprocessen är klar buteljeras Dark Silke för hand i Carrick i County Donegal.

 

RELATERAD LÄSNING