Hem NyheterVinnyhet Nyheter i tillfälliga sortimentet – Roda, La Horra och Glaetzer Wines

Nyheter i tillfälliga sortimentet – Roda, La Horra och Glaetzer Wines

av Livets Goda

Nya årgångar från välrenommerade Bodegas Roda och Bodegas La Horra, samt populära Glaetzer i Barossa Valley står för dörren i dagens tillfälliga lansering på Systembolaget. Det är kraftfulla, moderna och ambitiösa viner i begränsat utbud av utomordentlig kvalitet och lagringspotential. 

2017 Roda Reserva, Bodegas Roda (nr. 95211) 289 kr

2016 Roda 1 Reserva, Bodegas Roda (nr. 95742) 459 kr

2016 Corimbo, Bodegas La Horra  (nr. 95748) 259 kr

2015 Corimbo 1, Bodegas La Horra (nr. 95750) 459 kr

Bodegas Roda tillhör toppskiktet av kvalitetsvin från Spanien och kallas ofta för traditionalist bland modernisterna. I kontrast till Riojas långa tradition av utsträckt ekfatslagring (ofta på amerikanska fat) är filosofin att i större utsträckning producera vin som uttrycker druva och plats. I Rioja framställer Roda viner med komplexitet och struktur. Både Roda Reserva och Roda 1 Reserva lagras 14-16 månader på franska ekfat där en betydande del av lagringen sker på nya fat. 2016 Roda 1 Reserva publicerades bland annat på James Sucklings ”Top 100 Wines of Spain 2021” (96p). För drygt 15 år sedan tog man sin framgångsrika filosofi till en vinregion på uppgång – Ribera del Duero. På 800 meters höjd ligger La Horra där bland annat svalka och äldre vinstockar gör det möjligt att göra balanserade viner. 2016 Corimbo återfinns också på Sucklings lista (94p) och år 2016 utsågs Corimbo 1 till världens vin gjort på spanska druvsorter av tidningen Decanter.

Ben Glaetzer vid sitt senaste Livets Goda besök

2019 Anaperenna, Glaetzer (nr. 90268) 389 kr

2019 Amon-Ra, Glaetzer (nr. 90373) 499 kr

Glaetzer Wines gör energiska viner med fokus på vingårdsarbetet. Ben Glaetzer har stor kärlek till Barossas klassiska Shiraz som i Amon-Ra utgör 100% och blandas upp med 16% Cabernet Sauvignon i Anaperenna. Vinerna lagras alltid minst ett år på ekfat där nya, franska fat står för majoriteten av lagringstiden. Årgång 2019 präglades av både torka och skogsbränder som försvårade arbetet och skördeuttaget.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING