1

Provade nyheter i det Fasta sortimentet som lanseras fredagen den första mars

(Provade nyheter som inte håller tillräckligt hög nivå enligt Livets Goda finner ni med betyg i ”Nytt på Systembolaget” här på hemsidan)

CHAMPAGNE          

Pommery Apanage Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Pommery / 750 / 75319 / 399 / 90 LGP
Lätt smörhintad nötighet med vissa brödiga inslag lyser upp fint i nosspelet. Chardonnayfrukten är rakt igenom från start till mål tydlig och bär vissa körsbärsröda inslag som ger den äppelsnitsade citrusfrukten en snygg mognad och sötma. Samtidigt lirar en väl avvägd honungsslöjad exotisk frukt i det här. Det mineraliska basspelet håller allt distinkt och fräscht med sval elegans i bubblet och i det snygga avslutet kryper en varsam kryddighet fram och ger en fin liten skruvlinje i det vinösa som växer fram allt mer och som är ett snyggt litet skådespel att beakta
Domaine Wines Sweden AB

MOUSSERANDE VIN                          

Crémant d’Alsace Chardonnay
Crémant d’Alsace / Frankrike / Domaine Fernand Engel / 750 / 7520 / 149 / 88 LGP

Yppig stil med en hel del persika, honung och bastuved och visst djup. Saftig, lättare kropp men med fin syra och en diskret dosage. Ganska personlig och ett fint exempel på bubbel från Alsace.
Vinunic AB

2017 Perelada Cava Stars Brut Organic
Cava / Spanien / Castillo de Perelada / 750 / 72601 / 109 / 85 LGP
Gulfruktig stil med allt från pinjeskog till apelsin och omogen ananas. Halvtorr smak med citrussyrliga nyanser, bastuved och rent avslut. Okomplicerad, god.
Vinunic AB

Cremant de Loire Hubert Bodet / Crémant de Loire / Frankrike / Les Caves de Grenelle / 750 / 7702 / 99 / 84 LGP
Torrt och syrligt med stenfrukter, päron och lättsam mineralitet. Fräsch, ren frukt, men enkelt och lite väl kort i avslutet.
Caves du Vineum i Sverige AB

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

VITT VIN   

2016 Alsace Grand Cru Shoenenburg Riesling / Alsace Grand Cru / Frankrike / Dopff au Moulin / 750 / 6484 / 199 / 91 LGP
Klassisk i stilen med lätt honungsdraperad mineralitet, balanserad syra och örter, tillsammans med gul frukt av persika och äpplen. Håller ihop snyggt hela vägen och snörper ihop läckert, samtidigt som den är trogen sitt ursprung.
Valid Wines Sweden AB

2018 Gérard Bertrand Picpoul de Pinet / Languedoc Picpoul de Pinet / Frankrike / Gérard Bertrand / 750 / 79175 / 109 / 89 LGP
Ny årgången av vinet och precis som med den tidigare versionen så flörtas det friskt med såväl näsa som gom. Ett vin med sin alldeles egna karaktär – ett som sticker ut ur mängden. Fruktinslagen, uppbackade av en charmerande blommighet, närmast hoppar ur glaset och vi finner allt från saftiga persikor, aprikos, melon till citrusnyanser. De maritima vindarna är där och det hintas även en del ljusa röda bär och kryddig färskost. Stenfrukterna vill ha lite mer att säga till om i den syrafräsiga smaken, inte minst päronen, och denna lindas in i en solmognad där renheten är vinets signum. Diskret sälta följs upp av ett kryddigt anslag och allt knyts samman i ett smeksamt men likväl distinkt smakintryck. Personligheten är vinets styrka och det är glädjande att notera appellationens växande popularitet de senaste åren.
Ward Wines AB

2017 Aphros Loureiro / Vinho Verde / Portugal / Casal Do Paço Padreiro – Sociedade Vitivinícola, Lda / 750 / 3932 / 129 / 89 LGP
Uttrycksfull loureiro med maritima drag som får oss att associera till ostronskal. Samtidigt finns det en diskret vitblommighet, limeskal och gula frukter i en pigg, ungdomlig stil. Gott om energi i smaken som uppvisar gulfruktiga nyanser med en anstrykning av bokna toner samtidigt som syran är markerad men i balans. Örtigt och limesaftigt rent avslut.
Johan Lidby Vinhandel AB

Nyfiken på Vinho Verde? Läs mer om regionen, producenterna och vinerna i Livet Godas Special: Vinho Verde

Tidningen kan du som Premiummedlem ladda ner här >>

2017 Pazo do Mar Expresión / Ribeiro / Spanien / Adega Pazo Do Mar / 750 / 2142 / 119 / 87 LGP
Svalt uttryck med blommor, persika, päron och mogen frukt som går i samklang med syran. Inget stort vin men likväl gott och seriöst.
Divine AB

2017 Toi Toi Gisborne Chardonnay / Gisborne / Nya Zeeland / Marlborough Wine Limited / 750 / 3843 / 119 / 86 LGP
Knallpulverpistol med gula frukter, passionsfrukt, persika, vita blommor och ren struktur. God utan att imponera, tyvärr lite klen.
Kiviks Musteri AB

Vill du läsa fler nyheter – botanisera i nyheterna från den 15:e februari samt ta del av våra fokusartiklar?

Ladda ner Livets Godas Nyhetsbilaga 15:e februari här >>

2017 Loosen Riesling Kabinett Old Vines / Mosel / Tyskland / Dr Loosen / 750 / 5369 / 119 / 85 LGP
Honung, lime och rik frukt med påtaglig sötma och underliggande mineralitet. Helt okej utan att imponera, dock med viss täthet. Publikt vin.
Vinunic AB

RÖTT VIN 

2016 Grand Marrenon Luberon / Rhonedalen / Frankrike / Marrenon / 750 / 77690 / 90 LGP
Rostade fat och svarta vinbär tar ton i denna butelj, tillsammans med vegetalt örtiga inslag, solmogen ren frukt, tobak, plommon och rika tanniner med ett följsamt styre. Vidare in vindar av en pepprig krydda, animaliska instick, blommig lavendel och salmiaksälta. Det är ett transparent, fräscht och elegant vin med ett långt avslut där vi bjuds på bra kraft, ihållande frukt och en torr kryddsnärt.
Fine Brands Sweden AB

2011 Le Origini Amarone Classico Riserva / Venetien / Italien / Bolla / 750 / 73426 / 389 / 90 LGP
Här är det enbart druvor från de främsta lägena i Classico-zonen. Corvina dominerar och backas upp av en fjärdedel rondinella. De många åren på större fat har resulterat i ett vin som direkt från första sniffen bjuder på stor generositet och där inslagen av torkade frukter, inlagda körsbär, läderfåtölj, piptobak och brasved är sådär härligt klassiska för amarone som går in i nästa mognadsfas. Och den känslan förstärks i smaken där kraft möter begynnande mognad, kryddiga undertoner, mörk choklad och generös frukt i en intensiv och tät struktur med smeksamma om än tydliga tanniner. Solmognaden balanseras fint upp av en pigg syra och avslutet är skönt efterhängset.
Domaine Wines Sweden AB

Nyhet på beställningssortimentet: Bulmers med blodapelsin – en garanterad sommarhit!

Läs vår recension och artikel här >>

2016 Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon
Paarl / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 6563 / 119 / 89 LGP
Charmig, skönt småblommig och mörkbärig cabernet som även bjuder på stjälkig örtighet, söt piptobak och en fatkryddig nyans. Tydliga svartvinbärsinslag med spets av viol. Bra djup och inte minst intensiteten bidrar till att förstärka doftintrycken. Smaken fortsätter på det inslagna spåret med gott om tjuskraft samtidigt som tanninerna visar bra grepp och att de hör till en cabernet sauvignon. Och så styr syran upp den generösa bärfrukten som närmast får en saftig känsla innan tätheten och fathintarna med kakao och vanilj i spetsen tar vid. Avslutet är fint kvardröjande, kryddigt och med ett diskret grönt inslag. Summa summarum, ett riktigt gott och balanserat vin som dessutom lär växa med två-tre års lagring.
Bibendum

Fokusartikel: Livets Goda tar tempen på Sydafrikanska Nederburg Wines >>

2016 Indian Wells Cabernet Sauvignon / Columbia Valley / USA / Chateau Ste Michelle / 375 /750) / 3501 / 105 (199) / 89 LGP
Rostade fat med solmogen och generös frukt av blåbär, skogsbär och saftiga svarta vinbär med en touch av mynta, krydda och tobak. Tanninerna avger ett visst motstånd och syran stramar upp frukten på ett fint vis. Ett vin som håller ihop på rätt sida av gränsen; ett gott vin.
Vinunic AB

2017 Mastri Vernacoli Lagrein / Trentino / Italien / Cavit / 750 / 2448 / 79 / 87 LGP
Örtig med malört, svarta vinbär, blåbärsskal, vildhallon och lingon med fräschör i en stram och balanserad struktur. Det finns ett fint motstånd i tanninerna tillsammans med en pepprig kryddighet och torrt anslag. Ett gott och kul inslag i sortimentet. Klockrent vardagsvin som kommer passa utmärkt till maträtter av olika slag.
Moestue Grape Selections AB

2017 Beaujolais Villages / Beaujolais-Villages / Frankrike / Marc Dudet / 750 / 2317 / 99 / 86 LGP
Lingon och tranbär i en klassiskt stram stil med fräschör i all sin enkelhet. Visst örtigt anslag i eftersmaken tillsammans med blåbär och en antydan till täthet. Fin struktur i matvänlig stil.
Arcus Sweden AB

2018 Sister’s Run St Ann’s McLaren Vale Grenache / McLaren Vale / Australien / Sister’s Run / 750 / 2012 / 99 / 86 LGP
Druvtypiskt med skogsbär, vildhallon och svarta vinbär med en lätt örtighet och eukalyptus på toppen. Addera smörkola, fin syra och förtjänstfullt torr smak till det hela. Kanske lite kort och klen men god.
The Wine Team Global AB

2017 First Edition / Cachapoal / Chile / Vina y Cava Valle Secreto / 750 / 2278 / 149 / 85 LGP
Mörk frukt av björnbär och plommon med örtighet i lättsam chilensk stil med soltorkad frukt. Adderande toner av kaffebönor och tobak.
Granqvist Beverage House AB

SÖTT VIN

Rutherglen Classic Muscat / Rutherglen / Australien / Stanton and Killeen Wines / 375 / 6347 / 199 / 88 LGP
Plommon, russin, tobak, fikon och mörk choklad med parfymerade toner. Påtaglig sötma med lite oljig struktur som du nästan kan tugga på. Ett utstickande vin som vi gärna skulle toppa vaniljglassen med.
Apricot AB

ÖL

Oppigårds Norn Pale Ale / Sverige / Oppigårds Bryggeri AB / 330 / 82910 / 24,5 / 89 LGP
Rikligt, men balanserat, av humle, malt och citrus i en fräsch struktur. Vissa inslag av röda bär lurar i bakgrunden. Fin fyllighet som smeker gommen läckert, tillsammans med en söt kärna som balanserar upp beskan. Välbryggt.
Oppigårds Bryggeri AB

Stone Delicious IPA Gluten Free / USA / Stone Brewing Co / 355 / 1301 / 26,9 / 92 LGP
En go to-IPA som har potentialen att bli en sann måste-öl för alla intoleranta. Ja, och även de som nu inte lider av åkomman för detta är en snyggt svarvad IPA med bra tryck i frukten, kanderade citrusskal, tropiska undertoner och doften har även de typiska Stone-inslagen av aldrig övertydlig tallskog. Smakmässigt ett skönt djup med krämig gomkänsla och initial smeksam fruktighet som avlöses av en smygande bitterhet, något som ger det där lilla extra. Avslutet har humledominansen samtidigt som en viss kryddighet och aprikos hänger med ett bra tag.
Cask Sweden AB

Vill du läsa mer om Delicious IPA? Se vår fokusartikel här:

Glutenfri öl imponerar – Stone Brewings Delicious IPA >>


Clockwork Tangerine / England / Storbritannien / BrewDog / 330 / 11463 / 15,9 / 89 LGP
Fin och stor skumkrona som dröjer kvar likt den charmerande aromen. I smaken brödiga toner med aprikos, citrus och clementiner, tillsammans med en balanserad och passande humlebeska och fräsch syrlighet. En överraskande stor doft och smak med tanke på den låga alkoholen. En session som håller ihop snyggt och torrt med fruktrikedom.
Cask Sweden AB

SPRIT          

Plantation Pineapple
Barbados / Cognac Ferrand / 700 / 80524 / 395 / 92 LGP
Ananas involverat i ett sällsynt lyckat romexempel. Det är så omedelbart tilltalande att vi nästan blir lite mörkrädda. I sällskap med huvudrollsinnehavaren sällskapar fin arrak, körsbär, marsipan, choklad, persika och apelsin. Sedan kommer en mer tropisk fruktighet med kokos, toffée, papaya och karamelliserad persika och körsbär tillsammans med ananasen som dominant tar tag i taktpinnen. Sött? Tillrättalagt? Nejdå, ett stramt avslut med kryddsnärt ger det hela den rätta distinktheten. Den här är en kul, personlig, kvalitativ, rolig, social och skrämmande god flaska.
Spendrups Bryggeri AB

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Olmeca Altos Reposado
Mexiko / Colonial de Jalisco / 700 / 86089 / 299 / 90 LGP
Diskreta fat med peppar, torra kryddor, gräsörtiga agaveinslag med citrus och fint bett. Avslutet är långt och kryddigt utan sötma. Balanserad, komplex och mycket god.
Pernod Ricard Sweden AB

Cleopatra Grappa Prosecco Oro / Italien / Distillerie Poli / 500 / 305 / 249 / 90 LGP
En snäll och rund grappa med kokos, enbär, kryddnejlika, lakrits och markerad sötma som smakar gott. Inget stort, men gott som sagt. Känns som en avecgrappa i strukturen som kommer agera publikfriare med kvalité i grunden.
Bibendum

LIKÖR

Mozart Dark Chocolate / Österrike / Mozart Distillerie / 500 / 86799 / 191 / 88 LGP
Godis i sin genre med doft och smak av mörk choklad i flytande form, tillsammans med inlagda körsbär i sockerlag och kaffenyanser. Ett plus för den trots all återhållsamma sötman, vilken också balanseras av en passande beska. Choklad på ett återhållsamt och gott vis som gärna serveras svalt. Tips: Lägg in denna som bas i en White Russian
Conaxess Trade Sweden AB

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Old Pulteney & anCnoc

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

CIDER

Somersby Cloudy Pear / Sverige / Carlsberg Sverige AB / 330 / 1822 / 330 / 85 LGP
Doft och smak av päronsplit och Festis i en lätt artificiell stil, med inslag av blommor. Lättdrucken en varm sommardag med markerad sötma.
Carlsberg Sverige AB

ALKOHOLFRITT

2018 Svinaberga Ekologisk Äppelmust / Sverige / Kiviks Musteri AB / 750 / 19003 / 55 /
Inbjudande arom av bakade äpplen med fin syra och vanilj på toppen. Ren, koncentrerad och snygg äppelsmak i en sval stil med solmognad. En riktigt god äppelmust helt enkelt, med sötma och syra i fin balans och harmoni.
Kiviks Musteri AB

Sugen på lite matinspiration till must eller cider? Se vårt recept: BBQ Pork Belly med äppelkompott och mynta >>> HÄR

Fler recept finner ni i vår Receptbank här >>