Hem Övrigt 3 härliga viner att prova 2019

3 härliga viner att prova 2019

av Christoffer Enquist

Utbudet av viner i Sverige är stort och som konsument kan det vara svårt att välja. Många fastnar i samma mönster och köper samma typ av vin varje gång. Våga vidga vyerna och testa något nytt. Här kan man läsa mer om tre mycket intressanta vinkategorier med en vinrekommendation för respektive grupp.

Blandade viner

Artikeln är i samarbete med Cazzino.se

Portugisiska viner
Portugal är främst känt för portvin, men det finns många prisvärda torra viner. Landet må vara litet till storleken, men har många riktigt bra vinområden. Douro, Alentejo och Dão är några av de bästa. I Douro i norra Portugal odlas druvorna som används i portvinet. Sedan 1950-talet har vinproducenterna experimenterat med att tillverka torra viner av samma druvor. Resultatet är enastående med extremt bra viner för ett överkomligt pris. Den bästa druvan är touriga nacional som främst används i röda blandviner. Dessa viner passar perfekt till kötträtter eller för att dricka på egen hand. Om man vill ha ett gott och prisvärt rödvin när man ska spela på casino med free spins hemma en fredagskväll bör man hålla ögonen öppna för torra portugisiska rödvin.

CARM är ett typiskt rött blandvin från Douro. Detta fruktiga och kryddiga vin har en tydlig smak av körsbär, blåbär, vanilj och choklad. Det består av 40 % touriga nacional samt portvinsdruvorna tinta roriz och touriga franca. Det är ekologiskt och har en trevlig prislapp på 99 kronor.

Naturviner
Få personer kan ha undgått den rådande trenden med naturviner. Många har anslutit sig till gruppen som hyllar denna vinkategori, men få vet vad ett naturvin är för något. Naturviner är just nu ett hett och ­omdiskuterat ämne i vinvärlden. Vintillverkningen går till som det gjorde förr i tiden, på ett så naturligt och enkelt sätt som möjligt.

Det finns ingen certifiering eller märkning av naturvin, vilket gör att det är lite svårare att hitta. På Systembolaget finns det exempelvis inga skyltar som markerar att det är ett naturvin. Vad som krävs för att det ska räknas som ett naturvin är att produktionen sker på ett så naturligt sätt som möjligt utan kemiska bekämpningsmedel under processen. Druvorna måste också plockas för hand och vinet måste jäsas med sin naturliga jäst. Till skillnad från vanliga viner filtreras inte naturviner, vilket gör att de ofta är lite grumliga. Det är dock tillåtet med en liten mängd svavel för att öka hållbarheten. Förespråkare menar att naturviner ger en bättre bild av vinområdets terroir.

Det finns många goda naturviner från Frankrike, Spanien, Portugal och Chile. Det finns både röda, vita och mousserande viner. Ett riktigt gott och prisvärt naturvin är Astobiza Txakolina från Baskien i Spanien. Detta torra, friska vita vin passar perfekt som sällskapsvin eller till lättare maträtter som exempelvis skaldjur. Det har en mycket hög syrahalt, nästintill spritsigt, med doft av citrus, äpple och mineraler. Det är tillverkat av druvsorten Hondarrabi Zuri och kostar 139 kronor.

Orange viner
Orange vin är en annan supertrend i vinvärlden. Detta vin tillverkas på samma sätt som rött vin, men med vita druvor. Druvskalen får ligga kvar under jäsningen vilket ger vinet mer färg och strävhet. Vinet Askaneli Brothers Rkatsiteli Qvevri från Georgien är ett mycket omtalat oranget vin. Det är tillverkat av handplockade ekologiska druvor och har en kryddig smak med inslag av äpplen och honung. Tack vare dess tanniner och höga syra passar det till många maträtter. Det kostar 118 kronor.

RELATERAD LÄSNING