Hem Mat & Restaurang 40 ton frukt har räddats av Salico och juiceföretaget Rescued

40 ton frukt har räddats av Salico och juiceföretaget Rescued

av Livets Goda

Greenfood är ett av Nordens ledande företag inom färsk hälsosam mat som frukt & grönt, samt nyttig conveniencemat. Koncernen har 1.500 anställda och är verksam i Norden, Holland, Tyskland, Frankrike och Spanien.

Greenfood har inlett ett samarbete med företaget Rescued Fruits som gör juice av frukt som annars skulle slängas. Det är ett samarbete som motverkar matsvinnet och bättre ransonerar resurser. Äppelkärnhus förvandlas med frukträddarna på Rescued till juicer och smoothies som sedan säljs i butik.

– Minskat matsvinn är ett av våra fokusområden. Vi arbetar med att identifiera livsmedel som riskerar att slängas och använder istället dessa i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan exempelvis bli en fantastisk salladsingrediens, på samma sätt som äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies tack vare Rescued, säger Lisa Isakson hållbarhetschef på Greenfood.

Rescued producerar framförallt juicer som tillverkas av fullt ätbar frukt som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja. Förra året lyckades företaget tillsammans rädda 168 ton frukt och grönt. Verksamheten ligger i Helsingborg där man hämtar upp kasserad frukt från Salico, sedan kontrollerar, sorterar, tvättar och putsar Rescued all frukt för hand.

– Varje år slängs eller förstörs runt 1,6 miljarder ton mat i världen. Det är drygt en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt slänger man vatten, näring, tid, pengar och alla andra resurser som det tagit att framställa maten. Genom samarbeten med företag som Greenfood skapar vi produkter av livsmedel som annars skulle gått i spillo, säger Björn Säwe, frukträddare och vd på Rescued Fruits. 

RELATERAD LÄSNING